Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Цената на природния газ за третото тримесечие ще е с 0,6% по-ниска

Новата цена, утвърдена от КЕВР, ще бъде 44,90 лв за мегаватчас

Цената на природния газ за третото тримесечие ще е с 0,6% по-ниска

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цената на природния газ за третото тримесечие на годината, по която „Булгаргаз” ЕАД продава енергийния продукт на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, съобщиха от енергийния регулатор. 

Още по темата

Утвърдената от КЕВР цена е в размер на 44,90 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), което представлява намаление с 0,27 лв/MWh или с 0,60% в сравнение с действащата цена за второто тримесечие на 2019 г.

В утвърдената цена са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 43,97 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка“ в размер на 0,80 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото в размер на 0,13 лв./MWh.

В утвърдената от комисията цена на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители, съобщават от КЕВР.

При утвърждаването на цената на природния газ регулаторът отчита условията, залегнали в действащия договор между „Булгаргаз” ЕАД и „Газпром експорт", промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие.

Съгласно ценообразуващата формула по договора с "Газпром експорт" се отчита движението на световните пазари на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, за предходните 9 месеца преди ценовото решение, подчертават от Комисията.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември