IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока в растящите сметки за електроенергия

Защо производителите на електроенергия се оплакват от ниските цени, а потребителите получават все по-високи сметки?

10:58 | 31.10.17 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растящите сметки за електроенергия са проблем в цяла Европа - домакинствата непрекъснато се оплакват от все по-големите разходи по това перо. Парадоксално, но в същото време производителите са под натиска на намаленото потребление и съответно - по-ниската цена на електроенергията на пазара.

Причината за разминаването може да бъде лесно открита, макар да изисква по-внимателен поглед върху различните компоненти на фактурите. Освен чистата цена на електроенергията, в сметките се калкулират все повече допълнителни елементи, които често не говорят много на потребителите - за пренос, за баланс, допълнителни такси и данъци и всички разходи, свързани с европейските политики за сектора.

По данни на организацията Eurelectric между 2008 година и 2014 година делът на допълнителните такси и данъци в сметките за електроенергия се увеличава с 47 на сто. В Дания например, по официални данни на Евростат към втората половина на 2016 година допълнителните такси и данъци са в размер на почти 68% от фактурата за електроенергия.

Нещо повече - в някои страни дори включват такси, които нямат нищо общо с енергийния пазар само защото сметката за електроенергия се плаща стриктно от потребителите и събираемостта е по-добра. Пример за това е Италия - във фактурата за тока е включена и таксата за обществената телевизия.

И макар и лесно като механизъм за събиране на иначе необходимите за обществото средства, това изкривява представите на потребителите и води до допълнителни проблеми за сектора и недоверие.

Данните на Евростат например показват, че цената на електроенергията за домакинствата в България е най-ниската в целия Европейски съюз - 0,094 евро за киловатчас. За сравнение, в Дания домакинствата плащат по 0,308 евро за киловатчас, а средното за ЕС е 0,205 евро. Огромните разлики се дължат на различни фактори - от геополитическата ситуация, националния енергиен микс, понякога дори и от метеорологичните условия.

Не само че цената е най-ниската в България, но и през последните шест месеца на 2016 година електроенергията е поевтиняла с около 2%, тоест около средното за ЕС понижение на цените на тока.

Въпреки това обаче усещането е за непрекъснато увеличение на разходите, които правим за електроенергията. И една от причините всъщност е не толкова в цената, а в доходите - България е и страната с най-ниски доходи в ЕС.

В допълнение липсва и достатъчно информация. Повечето потребители например не могат да намерят отговор защо "изведнъж" трябва да плащат сметката за балансиране на системата или за зелените политики на ЕС.

Всъщност цената за балансиране беше част от крайната цена на електроенергията до лятото на 2014 година, но вече има отделен ред във фактурата. Тези разходи са за балансиране на електроенергийната система, а домакинствата са част от нея и също имат отношение към дисбалансите.

Разходите за балансиране се събират от електроразпределителните дружества, с които потребителите директно общуват, но се превеждат на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), чиято нелека на моменти задача е да управлява електроенергийната система.

Заради факта, че потребителите общуват директно с електроенергийните дружества, има и още една заблуда, която изкривява пазара - усещането е, че платените средства отиват при тях. Ако погледнем цифрите обаче, примерно в Западна България делът за ЧЕЗ във фактурите е 9,32%.

С разходите за зелена енергия се покриват стимулите за производители, използващи възобновяеми източници, както и за внедрилите нови технологии в производството. С допълнителни такси във фактурите в Европа се събират и средствата, нужни за извеждане от експлоатация на ядрени централи, както и за подкрепа на уязвими потребители.

И преди да се разсърдим на Брюксел за зелените амбиции, този сектор се разглежда като двигател на новите технологии, които ще доведат до инвестиции и нови работни места и в крайна сметка ще бъдат стимул за икономически растеж.

Според европейските очаквания потребителите, дори и битовите, ще стават все по-активни участници в процесите и ролята им в сектора - все по-важна. За да бъде преодоляна пасивността в момента обаче е нужна повече информация, а процесът е двустранен и отговорността не е само на институциите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 1 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Стояне не вярвай на всичко което четеш по медиите.Има си предел над този предел се нарушава Устойчивостта на ЕЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Стояне не вярвай на всичко което четеш по медиите.Има си предел над този предел се нарушава Устойчивостта на ЕЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Кретенов ти просто си доказан ***.Не пиши глупости тва не са имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
national power
преди 6 години
Кретенов ти просто си доказан ***.Не пиши глупости тва не са имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 6 години
Пропуснат е фактът, че САМО в България потребителят заплаща и ЗАГУБИТЕ по трасето ... което си е чиста проба стимул за неефективност и безхаберие, липса на инвестиции в инфраструктурата и т.н.Реално българинът плаща повече ток от датчанина като сума пари, макар че цената на киловатчас е 3 пъти по-ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Предполагаемата висока цена на ВЕИ в България може да се дължи на 2 неща - на технологията и на това, че е в България. Според теб, тая предполагаема висока цена на кой фактор от двата по-горе се дължи :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
По принцип бъдещето не се гради на вярвания, а на визия. Англичаните имат визия да се превърнат отново във водеща световна икономическа сила и затова се подковават. В момента внасят доста ядрен ток от Франция. Решиха, че след десет години няма да смогват с търсенето и цената ще скочи доста, ако не си построят допълнителни мощности.Отговори си на въпроса, защо в България е не само трудно, ами невъзможно да откриеш една проста сравнителна таблица за цените на всички производители по които НЕК им изкупува тока и ще ти светне какво е положението с "евтините възобновяеми" източници. Търся такава в Нета от доста време, но може би трябва да се изиска от НЕК по някой закон :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Ако ти се рови погледни колко пъти спираха конкурса. След колко години на мотане одобриха технологията. Всичко това в името на сигурността. Смяташ ли че ядрена централа в България, отговаряща на техните мерки за безопасност ще произвежда по-евтин от ветрения ток? Аз не вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Всъщност има доста верни неща в коментарите. Обаче...Първо, ВЕИ в БГ беше имплементиран в най-селско-крадливия вид. Субсидии трябваше да има само за малките производители и никакви такива за големите при фотоволтаиците. В момента - ако имаш 5 панела е кошмар да се присъединиш, докато тия далавераджии с парковете получават субсидии. Защо? Защо не бяха набити тия пари от субсидии в модернизация на мрежата?!Второ, БАН и техпаркове-маркове... Изливат се едни пари и нищо. Защо не работят върху технологии за съхранение на ел. енергия? И най-малкото, да не би няма потенциал за още ПАВЕЦ в цялата държава? Да бе...Трето, кр***дци и п3д***ли вършеят в бг енергетиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Всичко е позволено, ако волът може да си позволи цената или ако иска да си продаде кожата :)Не случайно ЮК си строят нова атомна централа. Цената на мегават през 2026 ще е толкова колкото ние в момента плащаме за ток от вятър.Така че в нашият случай, волът не само е задминал Юпитер, ами направо го е издухал :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още