Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

CEZ заведе арбитражен иск срещу България за "стотици милиони евро"

Компанията се оплаква от невъзможност да защити инвестициите си в България

CEZ заведе арбитражен иск срещу България за "стотици милиони евро"

Снимка: Ройтерс

Чешката компания CEZ е подала арбитражен иск срещу България на стойност „стотици милиони евро“, съобщават от компанията. Основание за жалбата е „невъзможността за защита на инвестициите“. До това решение се е стигнало след "множество действия на българските власти", които са в ущърб на компаниите на CEZ в страната. 

“Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията“, е записано още в изявлението.

"Готови сме да защититим нашите инвестиции по всякакъв начин и арбитражният съд е логичната стъпка", посочи Иво Хлавач, отговарящ за външните връзки на CEZ. 

CEZ е в България от 2004 година, когато участва в приватизацията на електроенергийната система. Компанията е доставчик на електроенергия на около 2 млн. битови абонати в района на Западна България. Направените инвестиции в мрежата са в размер на 500 млн. евро.

Още по темата

CEZ е собственик и на ТЕЦ Варна, която обаче затвори врати в началото на 2015 година, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС за работа. Чешката компания не успя да намери средства, за да направи нужните инвестиции в екологична инфраструктура.

Според компанията решенията на енергийния регулатор водят до намаляване на печалбата и дори загуба и слаба ликвидност.

В края на март от компанията поискаха увеличение на цената на електроенергията с 20%, но КЕВР не допусна това. Цената на електроенергията в Западна България остана без промяна от 1 юли, когато започва новият едногодишен регулаторен период в енергетиката.

Ройтерс припомня, че „цената на електроенергията е чувствителна политическа тема в най-бедния член на ЕС“. През 2013 година поскъпването на тока стана причината за падането на първото правителство на Бойко Борисов, допълва агенцията. 

Другите две електроснабдителни компании у нас - EVN и „Енерго-ПРО“ също водят арбитражни дела срещу страната от лятото на  2013 г. Техните искове също са свързани с ценови решения на бившата вече Държавна комисия за енергийното и водно регулиране (ДКЕВР).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
1
 
10
Vesko94 до: trendline
преди 5 години
Надявам се!
1
 
4
 
9
преди 5 години
Няма профилна снимка
"ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията.То и моите очаквания бяха шефа да ми вдигне заплатата, защото фирмата ни е с добра печалба в края на годината ама не се случи.Нов полъх идва за промяна на модела в развития свят и големите корпорации ще ядат дървото.
1
 
6
 
8
преди 5 години
Потреблението на ел. енергия е намаляло над 8 пъти, а разпределителните мрежи са свити 3 пъти. Даже стълбовете на преносната мрежа не се пребоядисвани 20 години. О, да, има много фотоволтаици, водни и вятърни мошенници! За какви разумни инвестиции са похарчени 500 000 ? Както Орбан в Унгария-ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! Преди 10 дни ЕС нареди продажба на Булгаргас, иначе 320 000 евро глоба! Кой управлява и с каква цел!
1
 
5
 
7
Тава е до: Mavi Goz
преди 5 години
Браво Пич! Точно това е директивата от Лисабинският догивор-Над националните компании да управляват държавата и да грабят! Хората, за тях не мисли, те трябва да се редоцират до 500 000 с всички средства, включително самоизяждане! Срам и позор, че приемате услугата за доставка и разпределение да е два пъти по-скъпа от производството на ел. енергия, включително комисионните !
0
 
10
 
6
bkbelchev до: khao
преди 5 години
Няма профилна снимка
Не е точно държавна компания, но използват пенсионните фондове за да работят. Факт е обаче, че ги изгониха от няколко държави. Отговори си сам защо.

Още от Енергетика
ВАС отмени отказа на намеренията за добив на газ в блок "Добрич"