Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЧЕЗ прекратява арбитражното дело срещу България?

Подписана от членките на ЕС декларация принуждава всички държавни компании в пределите на блока да прекратят своите международни арбитражни дела

ЧЕЗ прекратява арбитражното дело срещу България?

Снимка: Ройтерс

Държавната чешка енергийна компания "ЧЕЗ Груп" (CEZ Group) най-вероятно ще прекрати арбитражното дело срещу България, което заведе през лятото на 2016 г., твърдейки, че страна ни пречи на нейната дейност у нас. 

Още по темата

Причина за предстоящото принудително прекратяване на арбитражното дело е подписаната декларация от страните членки на Европейския съюз, с която се ангажират да принудят всички държавни компании на прекратят всички международни арбитражни дела срещу други страни от блока, става ясно в съобщение от сайта на Европейската комисия (ЕК).

„Комисията приветства ангажиментите на страните членки на ЕС по отношение на правните последици от съдебното решение спрямо холандската застрахователна компания Achema и по-специално ангажимента им да прекратят всички двустранни инвестиционни договорки помежду си“, се посочва още в съобщението.

Според ЕК механизмите за уреждане на спорове, предвидени в договорите, както и прилагането в международен план на Договора за енергийната харта, са несъвместими с правото на ЕС и дискриминират европейските инвеститори.

Защитата на всички инвеститори от ЕС срещу незаконна намеса от страна на държавите членки се осигурява от правото на ЕС, което гарантира, че всички те (инвеститорите) се третират еднакво.

Инвеститорите не могат да разчитат на двустранни инвестиционни споразумения, сключени между държавите членки, се посочва още в съобщението.

Решението на ЕК в това отношение е да засили своя диалог с всички страни членки, които вече са се ангажирали да прекратят двустранните инвестиционни споразумения в рамките на ЕС.

Комисията приветства и факта, че мнозинството от тези страни са се ангажирали да предприемат действия, с които да гарантират, че Договорът за енергийната харта не може да се използва като основа за арбитраж между инвеститори и държави членки в блока.

„Ангажиментите, поети от държавите членки, осигуряват допълнителна правна яснота за инвеститорите и арбитражните съдилища и целят а предотвратят несъвместимостта на новите арбитражни решения и процедури с правото на ЕС, поясняват още от ЕК.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не знам дали ни спасява. По скоро казва, че инвеститорите са защитени от правото на ЕС, т.е няма нужда от арбитраж в Ню Йорк, а нещата ще се уреждат от Европейски съд. Т.е съдете се за пропуснатите ползи пред европейски съд.
1
 
6
 
1
преди 3 месеца
За пореден път ЕС ни спасява зaд**ците. Въпреки че не го заслужаваме.

Още от Енергетика
Еврохолд: Оказваме пълно съдействие относно проверката на КФН