IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Митов: Има много въпросителни около газовата диверсификация

Още купуваме руски газ, но вече през посредници и на по-висока цена, смята депутатът, който оглави комисията, разследваща спирането на газа от "Газпром"

19:08 | 25.05.22 г. 3
<p>
	<em>Даниел Митов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Даниел Митов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Има много въпросителни около алтернативните доставки на природен газ, каза депутатът от ГЕРБ - СДС Даниел Митов преди началото на заседанието на временната комисия, която анализира спирането на газа за България от "Газпром". Пред журналисти в Народното събрание Митов, който е председател на временната комисия, коментира, че няма никаква яснота относно танкерите с втечнен газ от САЩ, каква е цената на суровината и къде ще бъдат разтоварени.

"Много големи заявки, а после - нищо", каза още Митов и допълни, че има много въпросителни около газовата диверсификация, чието осъществяване е "работа на правителството". Според него България продължава да купува руски природен газ, но вече през посредници и при по-висока цена.

През миналата седмица енергийният министър Александър Николов коментира пред депутатите в парламентарната комисия по енергетика, че танкерите вече пътуват към България, тоест няма как да не бъде посочено в договорите място за разтоварване, ясна е и цената, както и фирмата, която продава суровината.

Митов изказа и съмнения, че новата газова връзка с Гърция ще бъде въведена в експлоатация до края на юни и посочи, че това може би ще стане през есента.

Припомняме, че строителството на IGB беше ускорено и очакванията са, че то ще приключи до 1 юли, но все още не е ясно какво се случва с процедурата по сертифициране на проекта. Енергийният министър Александър Николов коментира преди дни, че проектът има стратегическо значение за Европа на фона на войната в Украйна и рисковете за доставките на руския природен газ. Затова и се водят разговори с регулаторите в Гърция и България, както и с Европейската комисия за ускоряване на процедурата по сертифициране.

В първото си заседание депутатите от временната комисия, която анализира спирането на газовите доставки, приеха правилник на дейността, като една от точките, която предизвика спор, беше процедурата по наемане на сътрудници и експерти.

Заседанията на комисията ще се провеждат при кворум от поне половината от членовете, макар че в предложените правила за работа беше предвидено кворум да има при присъствието на 1/3 от членовете. Председателят Даниел Митов обясни, че причината за искането е да не може управляващите да "саботират" работата на комисията, но управляващите не го подкрепиха. Целта е запазване на принципа на работата на парламента и да не бъдат създавани прецеденти, коментираха те.

По отношение на плана за работа депутатите ще изслушат "Булгаргаз" и очакват документацията относно ценовите заявления до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), нагнетяването и черпенето от "Чирен", както и ще бъдат изискани сключените договори с алтернативни доставчици, сключени през април и май, както и цялата документация около тяхното сключване и кореспондецията с "Газпром Експорт" от 1 април до 25 май.

Депутатите ще очакват още и финансовите отчети на газовото дружество за последните дни.

От "Булгартрансгаз" ще бъдат изискани данни за нагнетяване на природен газ в газохранилището. От КЕВР се очакват и документите около взимането на решения по ценовите заявления, а от Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Министерството на енергетиката - резултатите от проверката, извършили двете институции относно спирането на газовите доставки.

Преди заседанието Митов гарантира, че търговските тайни в договорите на дружествата ще бъдат защитени и ще бъдат разглеждани на закрити заседания.

Комисията беше сформирана по искане на опозицията, като заявената цел беше да се провери дали при спирането на газовите доставки е запазен интересът на обществото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Ivan N.
преди 1 година
Гледам днес Теменужка Петкова се пени в народното събрание нещо...тази гнида къде забута Пътната Карта? ГЕРБ крадат, лъжат и въшки имат! Наглеци! Затвор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
айде холан ... плюеш по "бащицата" ... :)))... *** е професия , а гевендия е характер ...все се чудя де да те туря ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
То и българският народ другарю Митов има въпроси, как аджеба гъзпром на входна точка на ЕС на българската граница има 90% капацитет, а не 50% както е според европейските правила. И когато ни се наложи да ползваме този капацитет , който според директивите не трябва да е повече от 50% на един доставчик, за азерски или втечнен, ние не можем да го ползваме. Ами трябва да чакаме да стане един забавен във времето интерконектор. Много въпроси другарю Митов има, неуточнени и свързани, с разни чекмеджета и имоти на целият висш партиен апарата на герб... Мдааа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още