Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Депутатите сложиха край на търговете за студен резерв

Законодателната промяна беше направена експресно, след като ден по-рано МС реши студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2

Депутатите сложиха край на търговете за студен резерв

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите приеха окончателно поправките в Закона за енергетиката, според които вече няма да има търгове за поддържане на енергийни мощности в студен резерв. Те бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката.

Сега това задължение ще се възлага със заповед на министъра на енергетиката на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" за периода най-късно до 31 юли 2021 г. "За" предложението гласуваха 105 народни представители, "против" - 12, без "въздържали се", предава Агенция „Фокус“.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергийната система за периода 1 август 2020 – 1 юли 2021 г. 

Още по темата


Според приетото предложение министърът на енергетиката, въз основа на доклада, налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 г. до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 г. до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

Законодателната промяна беше направена експресно, след като вчера правителството реши студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти“ след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ „Варна“.

На заседанието на Министерския съвет вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да разясни в Народното събрание, че студен резерв ще се ползва само от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“.

Експресните промени се случват, след като по-рано тази седмица лидерът на "Демократична България" Христо Иванов описа във видео как ТЕЦ „Варна“, за който се счита, че е на Ахмед Доган, получава финансиране от държавата, за да осигури мощности в готовност при нужда. 

По-късно Върховната касационна прокуратура съобщи, че се е самосезирала и ще започне проверка, която да установи има ли правени проверки по сигналите за нарушения при покупката на ТЕЦ "Варна".

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала