IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Гърдев: При посещението на Медведев у нас пропуснахме големите теми

Ясно е защо "Газпром" няма интерес към газовия хъб "Балкан", тъврди анализаторът

11:24 | 10.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няколко са положителните новини, последвали посещението на Дмитрий Медведев у нас – спогодбата за туризма и осъвременяването на социалното законодателство. Но по големите теми като атомната централа и продължението на Турски поток нямаше подписани документи. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Димитър Гърдев, дипломат и международен анализатор.

Русия е държава, която на ниво министър председател и президент не прави посещения без реални договори, каза той в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков. 

Според него съставът на руската делегация е подбран с очаквания за по-сериозни междуправителствени разговори. Но истинският повод за посещението според анализатора не е реализиран, ако се съди по изявленията след визитата.

"Проектът Турски поток ще бъде продължен само при твърди позиции и гаранции от Еврокомисията. Изненадваща в случая е позицията на директора на "Газпром",  който заяви, че Русия няма интерес към газовия хъб "Балкан", това не е неин проект“, посочи Гърдев.

„Това е разбираемо за тяхната енергийна политика, когато смесите руската газ в този хъб, където се предполага наличието на още два източника, цената се формира при други условия. „Газпром“ не може в този случай да контролира цената, компанията държи нейният продукт да минава през нейни тръбопроводи, тя да формира цената на изхода. А изходът е Европа, европейските потребители", поясни Гърдев.

Според него в срещите между правителствените екипи на двете страни се е получил сблъсък на две различни философии.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още