IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на газ в България продължава да расте и през ноември

В предпоследния месец на 2016 година в страната са доставени 334 млн. куб. метра природен газ, е видно от данни на НСИ

13:38 | 30.01.17 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Продължава тенденцията за ръст на местния добив на природен газ в България, става ясно от статистиката на Националния статистически институт за производството и доставките на енергийните продукти през ноември 2016 година.

От данните е видно, че през предпоследния месец на миналата година в страната са добити 11 млн. куб. метра природен газ. Това е ръст от 37,5% спрямо октомври и от 83,3% спрямо предходния ноември.

Увеличават се и доставките на газ – с 11,3% на годишна и 22,3% на месечна база. Доставени са общо 334 млн. куб. метра природен газ.

Справка в статистиката на „Булгартрансгаз“ - компанията, която управлява газовото хранилище „Чирен“, показва, че сезонът на нагнетяване на газ в газохранилището е приключил в дните между 15 и 17 октомври 2016 година. Тогава в „Чирен“ са били нагнетени 445 млн. куб. метра природен газ. Добивът е започнал още в първите дни на ноември. Към 30 януари 2017 година в газохранилището има малко над 278 млн. куб. метра активен газ.

Въпреки намаляването на количествата сред институциите няма притеснения за проблеми с природния газ. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов обясни пред журналисти преди седмица, че заявките от Русия се изпълняват навреме и в очакваните обеми, а газът в хранилищата е „за да се ползва“.

Традиционно газ се нагнетява в летните и есенните периоди, когато потреблението не е максимално и цената е по-ниска. При върховото потребление през зимния сезон цената на природния газ се повишава.

От данните на НСИ става ясно още, че с 6,3% на годишна база расте и производството на твърди горива през ноември 2016 година. През месеца са добити 3,46 млн. тона твърди горива, което обаче е спад от 1,7% спрямо октомври. Доставени са 3,57 млн. тона твърди горива, или понижение от 1,3% на месечна и ръст от 7,3% на годишна база.

Произведени са и 3,85 тераватчаса електроенергия. Спрямо октомври има увеличение от 5,6 на сто, но спрямо ноември 2016 година произведените количества електроенергия намаляват, макар и с минималните 0,7%.

Основната част от тази електроенергия е потребена в страната – малко 3,03 тераватчаса, което означава, че вътрешното потребление расте с 10,4% на месечна база. Спрямо ноември 2015 година също има увеличение – в рамките на 7,6 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Ако може да посочат колко пари са влезли в бюджета, моля.Да не стане като златото да добиват и добиват все повече, а за БГ народа- няма.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още