IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на природен газ в страната се срива през февруари

С 20% намалява добивът и на твърди горива, показват данните на НСИ

13:21 | 29.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спад от 40% на годишна база отчита Националния статистически институт (НСИ) в добива на природен газ през февруари. Данните показват, че в страната са добити едва 3 млн. куб. метра, което е с 25% по-малко спрямо предходния месец януари.

Статистиката за производството и доставката на енергийни ресурси показва още, че през втория месец на 2021 година в страната са реализирани 347 млн. куб. метра природен газ, което е с почти 9% по-малко на месечна база. Спрямо февруари 2020 година обаче има увеличение от 10 на сто.

Разликата между добива и доставките на суровината се покрива с внос - основно от "Газпром", но от началото на тази година в страната вече постъпва природен газ и от Азербайджан.

Съществено намаление отчита и добивът на твърди горива у нас - с почти 20% до 1,9 млн. тона. На месечна база обаче това означава увеличение от 7,4 на сто. В същото време спрямо януари доставките растат с 5% до 2 млн. тона. На годишна база обаче спадът е в рамките на над 19%.

През февруари в България са произведени 3,76 тераватчаса електроенергия и спрямо януари производството намалява с 9,6%. На годишна база спадът е по-ограничен и достига 0,6 на сто. За сравнение през януари НСИ съобщи за ръст на производството и на месечна, и на годишна база.

Основната част от тази електроенергия е реализирана в страната - доставките през февруари достигат 3,12 тераватчаса. Това е понижение от 11,4% спрямо данните за януари. На годишна база доставките на електроенергия се свиват с 2,2%.

НСИ НСИ

Източник: НСИ

Данните показват известно съживяване при течните горива на месечна база. Производството на безоловен бензин се увеличава с 8,3% до 91 хил. тона, а на дизелово гориво - с почти 2,5% до 173 хил. тона. На годишна база обаче спадът е почти 1/3 и при двата вида гориво.

През февруари са доставени 31 хил. тона безоловен бензин и 162 хил. тона дизелово гориво. Тенденцията при доставките е изцяло позитивна - на месечна база тези на бензина растат с почти 6 на сто, а на дизела - с 13%. Спрямо февруари 2020 година ръстът е съответно с 32% за бензина и с 8% за дизеловото гориво.

От март 2020 година обаче влезе в сила извънредното положение, свързано с пандемията от коронавируса и редица ограничения, част от които намалиха движението. Някои забрани продължиха да действат и през зимните месеци на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още