IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Допълнителни споразумения утежняват положението с „американските“ централи

Преференциалните условия за инвеститорите още се анализират от Брюксел, каза енергийният министър Теменужка Петкова

11:11 | 16.06.17 г. 3
<p>
	AES Гълъбово. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

AES Гълъбово. Снимка: Investor.bg

Допълнителни споразумения, сключени през 2005 година, утежняват казуса с т.нар. „американски“ централи в Маришкия басейн. Това обяви пред депутатите енергийният министър Теменужка Петкова.

Инвеститорите в AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 подписаха договори през 2001 година за изграждане и модернизация на съоръженията. В замяна на направените големи инвестиции, те получиха преференциални условия от държавата.

Те се анализират от Европейската комисия след жалба от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (днес Комисия за енергийно и водно регулиране) за недопустима държавна помощ.

Всъщност едно от сигурните прегрешения на държавата по този казус е, че не е уведомила официално Брюксел за наличието на дългосрочните преференции още при влизането си в Европейския съюз.

По време на парламентарния контрол днес енергийният министър посочи, че в допълнителни споразумения – 9 за AES и 7 за КонтурГлобал, държавата е учредила особен залог върху вземанията и гаранции. Тези договори са били подписани през 2005 г.

Петкова обясни, че от началото на годината е имало няколко технически срещи в Брюксел във връзка с водената процедура и гарантира, че се търси „защитаващо интересите ни решение“.

Двете централи са основна базова мощност и енергийната система не функционира нормално без тях, особено през зимата.

Предсрочно прекратяване на договорите с двете централи би коствало голяма неустойка – от общо 3 млрд. лева, обясни още Петкова. Тя посочи още, че „договорите са перфектни“ и допълни, че договореното намаляване на цената за разполагаемост, което предходното правителство постигна, е пробив. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 6 години
Това "С" в заглавието не мога да го разбера. Иначе 2 е много-много прав.Да се даде колко ни струва едното, второто и т.н. та да можем сами да си изградим мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Подобен тип заглавия къртят. Колко плащаме на "американските" централи, колко плащаме за вятър, колко плащаме за слънце и колко плащаме за атом?Това искам да знам. Иначе знам, че руснаците са лоши, американците са лоши, въобще всички, които ми взимат парите са лоши по подразбиране. Това е ясно. Само не ми е ясно колко точно са лоши лошите. Ако някой има информация да сподели. Светът като цяло е едно много лошо място, където постоянно някой те врънка за пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 6 години
Или казано на френски, още един жизнено важен отрасъл на България, който беше унищожен от евроатлантическото гейтачество, гонещо псевдоевропейските ценности в на майка си *** и допускането до управлението на секви гал-fon-и, делянки, теменужки, касчийски и шиляшки търтеи и обикновени демократични калинки... Айде сега бегайте да ду^хате на турбините на германците... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още