Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ДП РАО ще получи съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци

Активите се прехвърлят от АЕЦ "Козлодуй" и са на стойност 56 млн. лева

ДП РАО ще получи съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни отпадъци

Извеждане от експлоатация на блок ІІ в АЕЦ "Козлодуй". Снимка: ДП РАО

АЕЦ "Козлодуй" ще прехвърли на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) активи на стойност 56 млн. лв. - съоръжение за плазмено изгаряне на твърди радиоактивни отпадъци, заедно с движимо и недвижимо имущество, включително и активи в процес на изграждане.

Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, с което активите се обявяват за частна държавна собственост и се прехвърлят на ДП РАО, пишат от правителствената пресслужба.

Още по темата

Към настоящия момент в ядрената централа продължават да са налични активи, придобити в резултат на реализация на проекти по извеждане от експлоатация на първите четири блока. Те са неприсъщи за извършваната от централата дейност - сгласно разпоредбите на Закона за безопасно използване на ядрена енергия, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения се осъществява от ДП РАО.

Съоръжението за плазмено изгаряне беше въведено в експлоатация в АЕЦ "Козлодуй" през 2018 година. Технологията позволява преработката на радиоактивни отпадъци с минимален риск от замърсяване.

Предвид специфичния предмет на дейност на предприятието, с прехвърлянето на активите, дейността по извеждане на радиоактивни отпадъци ще бъде окончателно отделена от АЕЦ "Козлодуй".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Джулиан Лий: Субсидиите за горивата не са ефективни мерки срещу инфлацията