IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългосрочен хибриден модел на енергийния пазар предлага Световната банка

Моделът дава яснота как ще се търгува с електрическа енергия у нас, каза министърът на енергетиката

17:18 | 14.04.16 г. 4
Дългосрочен хибриден модел на енергийния пазар предлага Световната банка

Хибриден модел - със свободен и регулиран сегмент, на енергийния пазар у нас предлагат експертите от Световната банка в доклада си за либерализацията на енергийния пазар. Този модел трябва да действа в дългосрочен план и от тази гледна точка съвпада с виждането на правителството, че потребителите не трябва да бъдат притискани да излизат на свободния пазар.

В Румъния този процес тече вече няколко години - започна през 2012 година и очакванията са пълната либерализация да бъде факт през 2017 година, коментира по повод идеята на финансовата институция енергийният министър Теменужка Петкова. Пред журналисти в Народното събрание тя обясни, че моделът е много сложен и дава яснота как ще се търгува с електрическа енергия у нас. 

Докладът на Световната банка в тази насока е бил представен пред заинтересованите страни - производители на електроенергия, електроразпределителни дружества и други, по време на среща по-рано днес. До 2-3 седмици финалният вариант на модела ще бъде изготвен и ще бъде представен за широка дискусия, каза още Петкова.

За да има пълна либерализация на енергийния пазар, ще бъде необходима и по-голяма ликвидност на енергийната борса. Предпоставка повече производители да излязат на пазара ще бъдат новите платформи за търговия - от лятото за двустранни договори, а от началото на 2017 година и за търговия в рамките на деня, обясни енергийният министър.

Моделът на Световната банка предвижда и "договори за разлика", което всъщност ще бъде компенсация за дългосрочните преференциални договори за изкупуване на електроенергия. Специален фонд ще покрива разликата между договорената преференциална цена и постигнатата на пазара. 

Тепърва ще се уточнява как ще се финансира този фонд, но вероятно в него ще влизат средствата от фонда за сигурност на енергийната система, в който влизат 5% от приходите на производителите и търговците на електроенергия, както и приходите от въглеродните емисии и таксата "Задължения към обществото". Тези договори за разлики ще действат до изтичане на срока за преференции, които имат производителите.

"Пълната либерализациа е качествено нова ситуация за всички", каза още Теменужка Петкова. Тя призна, че в условията на отварянето на пазара ще се наложи преразглеждане на преференциалните договори - с "американските" централи в Маришкия басейн, производителите от възобновяеми източници и когенарациите.

Пълна либерализация на енергийния пазар няма да има и преди да бъде определен модел за защита на уязвими потребители. По оценки на Евростат и Европейската комисия това са 30% от домакинствата у нас. Помощи за отопление получават около 254 хил. домакинства и българските власти "работят около тези цифри" в търсене на начин за защита на енергийно бедни и уязвими потребители, поясни Петкова.

Енергийният министър коментира още и споразумението с "американските" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал. Тя изрази надежда, че до 25-26 април "темата ще е приключила".

Преговорите с банковия консорцуим, от който Българския енергиен холдинг (БЕХ) очаква мостово финансиране в размер на до 650 млн. евро, са на финален етап. Със средствата НЕК ще плати задълженията си към двете централи, а те от своя страна - дължимото към Мини Марица - изток. След това ще влезе в сила споразумението, подписано през миналата пролет за намаляване на цената за разполагаемост в двата ТЕЦ-а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
East West Internatio
преди 8 години
Силно развитият балансиращ механизъм е ключов. В него се правят идеални пари,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Mi kat desnite ni sa typaci kwo da o
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
power grid
преди 8 години
Mi kat desnite ni sa typaci kwo da o
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още