IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата прие новата енергийна стратегия, включваща „Турски поток“

Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ

15:36 | 21.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След 1 януари 2020 г. се очаква значителна промяна в маршрутите на доставка на природен газ през територията на България от Север-Юг на Юг-Север, както и потенциално намаляване на транзитираните през страната количества, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предстои изграждане на ключови инфраструктурни проекти в региона, които ще променят основната посока и маршрути на потоците природен газ. Според информацията от Министерски съвет такива са „Турски поток“, проектите от „Южния газов коридор”, Транс-анадолският газопровод, Транс- адриатическият газопровод, междусистемната връзка Гърция-България, както и проектът за нов терминал за втечнен газ в гр. Александруполис.

Решението за изменение на енергийната стратегия е породено от необходимостта от предприемане на действия от ключово значение за развитието на газопреносната инфраструктура на България.

Съветът по енергийна сигурност вече одобри актуализацията на стратегията по време на заседание на 31-ви октомври 2018 г., припомнят от МС. Приоритет остава запазване ключовата роля на България на газовата карта на Европа.

С актуализиране на стратегията и предприемане на необходимите стъпки за изграждане на газова инфраструктура ще се гарантира сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ, както за България, така и в региона, уточняват още от правителствената информационна служба.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 5
national power
преди 5 години
Са Боката ше види какви корумпирани руски проекти е спрял.А ако зимата е дълга и студена и аварира някой хилядник в Козлодуй ще разбрере и за гьола в Белене.Дано тогава тоя наш народ обе...си поне Мартин Димитров на Витошка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още