Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Една от американските централи от "Марица Изток" е готова на преговори

"Ей И Ес България" предлага три варианта за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток, при условие че ще бъде компенсирана

Една от американските централи от "Марица Изток" е готова на преговори

Снимка: Investor.bg

Компанията "Ей И Ес България", собственик на една от американските централи от комплекса "Марица Изток", е готова да води разговори за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток, при условие че ще бъде компенсирана.

Още по темата

"Точната сума, която ще поиска компанията от правителството за покриване на разходите, които е направила за инвестиции, ще стане ясна в края на месеца", посочи президентът на фирмата Оливие Маркет, цитиран от БНР.

"Ей И Ес" може да работи и без договора си за дългосрочно изкупуване на тока от централата, при условие че българското правителство предложи механизъм, който да защити нашия интерес като инвеститор. Най-общо има три възможни сценария: запазване на договора и продължаване на работата на централата при сегашните условия, да се сключат договори за разлика или да се развалят договорите, да ни се изплати определена сума и след това централата да работи на свободния пазар, като последният вариант е предпочитаният от правителството", допълни той.

Оливие Маркет посочи още, че което и от тези решения да бъде взето, то трябва да бъде одобрено както от българското правителство и ръководството на Ей И Ес, така и от бордовете на 20-те банки кредитори на проекта.

Investor.bg припомня, че двете т.нар. американски въглищни електроцентрали „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ имат дългосрочни договори за изкупуване на тока от Националната електрическа компания.

Тарифата им е преференциална за 15 години. В този период НЕК трябва да изкупува електроенергията по договори, с които да се изплатят инвестициите на двете американски компании за построяването на нова, отговаряща на съвременните екологични изисквания, централа на мястото на старата държавна ТЕЦ „Марица Изток 1“, както и в меодернизацията и екологизацията на ТЕЦ „Марица Изток 3“, в която НЕК държи 27%.

Правителството на ГЕРБ иска да развали договорите и да изкара двете мощности на свободния пазар като ги компенсира заради неполучените пари от инвестициите при предсрочно прекратяване на контрактите.

Договорите на двете централи от дълго време са обект на коментари от работодателските организации, които ги обвиняват за високите цени на тока в България.

Част от направените от "Ей И Ес" над 1,5 млрд. евро инвестиции са се изплатили от 2011 г. досега, но до 2026 г. остават още осем години, през които трябва да бъдат изплатени изцяло вложените пари.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Пламен Павлов: Не трябва КЕВР да издава лицензи за борсовия пазар