IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България и Полша вече получават газ от съседни страни в ЕС

Ако европейски компании плащат в рубли за руския газ, това е нарушение на санкциите, заяви Урсула фон дер Лайен

16:28 | 27.04.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В отговор на спирането на подаването на газ от руската енергийна компания "Газпром" към определени страни членки на Европейския съюз първото нещо, което ще направим, е да гарантираме, че решението има възможно най-слабото влияние върху европейските потребители. Това заяви на пресконференция днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя добави, че както Полша, така и България сега получават газ от съседни страни членки на ЕС.

"Това, на първо място, показва огромната солидарност сред нас, но и ефективността на предишни инвестиции, например в интерконектори и друга газова инфраструктура", заяви тя.

Председателят на ЕК каза още, че Комисията ще засили работата си с т.нар. регионални групи на страните членки, които могат да предоставят най-бързо солидарност, ако е нужна такава. Освен това така ще се облекчат последиците от възможни прекъсвания в доставките на газ.

"На второ място, ще продължим работата си да гарантираме достатъчно доставки на газ и ниво на съхранение в средносрочен план. Планът ни за действия Repower EU ще позволи на ЕС значително да намали зависимостта си от руските горива още тази година", поясни Фон дер Лайен.

Тя припомни, че ЕК вече договори допълнителен внос на втечнен природен газ от САЩ още тази година. "Освен това работим с държавите членки, за да подсигурим алтернативни доставки на газ от други партньори", каза тя.

В дългосрочен план Repower EU ще ни позволи да се пренасочим към по-сигурни и устойчиви енергийни доставки. "Ще представим плана си, с който да ускорим енергийния преход, в средата на май", заяви председателят на ЕК.

Според Фон дер Лайен съобщението на „Газпром“, че спира подаването на газ до определени страни членки на ЕС, е нова провокация от страна на Кремъл. 

"Нашият отговор ще бъде незабавен, обединен и координиран", категорично заяви Фон дер Лайен. "Последният ход на Русия е ярко напомняне, че трябва да работим с надеждни партньори и да намалим енергийната си зависимост", посочи тя.

Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее раздор между страните членки, каза Фон дер Лайен, според която епохата на руските изкопаеми горива в Европа доближава края си и континентът се придвижва все по-наред по енергийните въпроси.

Председателят на ЕК обясни, че да се плаща в рубли, ако това не е предвидено в договорите, е нарушение на санкциите, наложени от ЕС. В около 97% от договорите, изрично се казва, че плащанията се извършват в евро или долари, допълни тя. Затова компаниите не трябва да се поддават на исканията на Русия, защото това ще бъде нарушаване на санкциите.

Работим усилено по шести пакет санкции срещу Русия, каза Фон дер Лайен и заяви, че днешният ход на Кремъл е срещу самия него и ще навреди на руската икономика, защото я отрязва от важни приходи. Въпреки това работим усилено по темата за санкции, свързани с петрола, каза още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
LaCosta
преди 1 година
"Тя добави, че както Полша, така и България сега получават газ от съседни страни членки на ЕС."Еееее, то било толкова лесно, а България толкова десетилетия страда напразно получавайки газ от агресора Русия. Ама защо не го направихте по-рано - Турция има такива огромни залежи от руски газ, откакто договори турския поток! Пък и това ще укрепи националната ни сигурност - вече ще сме зависими не само от Русия, но и от Турция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още