Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕК е започнала наказателна процедура по Директивата за насърчаване на ВЕИ

Сегашните стимули у нас водят до дисбаланс на системата, коментира енергийният министър Андрей Живков

ЕК е започнала наказателна процедура по Директивата за насърчаване на ВЕИ

Андрей Живков. Снимка: Министерство на енергетиката

България не е транспонирала навреме Директива 2018/2001, която е за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми енергийни източници. По тази причина на 26 юли 2021 година от Европейската комисия (ЕК) са изпратили писмо с искане за повече информация по казуса. Това съобщи служебният министър на енергетиката Андрей Живков по време на изслушване в Народното събрание.

Директивата е в сила от края на 2018 година, но държавите от общността имаха задължението да я транспонират до 30 юни 2021 година.

Още по темата

Служебният министър обясни още, че работна група по транспониране на директивата е създадена, но с повече от година закъснение - едва през април 2020 година и тя е изготвила проект за промени в Закона за ВЕИ. Този проект обаче още не е разгледан от правния отдел на Министерството на енергетиката.

Изслушването беше по искане на депутата от "Има такъв народ" (ИТН) Живка Железова, за която депутатът на БСП Драгомир Стойнев заяви, че трябва да декларира конфликт на интереси, защото тя е собственик на фотоволтаично дружество. Железова обаче коментира, че не приема това искане, защото питането ѝ касае възможните санкции срещу страната и включването на насърчителни мерки в Плана за възстановяване.

ИТН не зададоха нито един въпрос към министъра в това изслушване, инициирано от техния депутат.

Живков обясни пред депутатите, че негативните ефекти от забавянето на транспониране на директивата са свързани на първо място с опасността от наказателна процедура и иск пред Съда на ЕС. Действащата нормативна уредба не е съгласувана с новите цели за намаляване на въглеродните емисии, което също влошава качеството на живот в страната и влияе върху устойчивия икономически растеж.

Навременното приемане на Директива 2018/2001 ще помогне на България да изпълни задълженията си по новите климатични цели на ЕС, включително и да може да отчете напредъка по определени критерии. Старите правила, например в транспорта, не дава възможност за отчитане на напредъка, дори и да бъдат постигнати целите, поясни Живков.

Текстовете в Директивата предвиждат още облекчаване на административните процедури за малките производители, които използват енергията за собствени нужди. Например те имат само уведомителен режим за включването на нови инсталации.

Сегашните стимули за изграждането на малки ВЕИ мощности всъщност водят до дисбаланс на системата. Те не насърчават изграждането на мощности в градовете, каквито са първоначалните замисли, а в отдалечени села. Живков обясни, че на базата на тези стимули има масово изкупуване на изоставени селски имоти и собствениците се възползват от преференциалните цени, тоест инсталациите не са за собствени нужди, а с цел търговия.

Изграждането на подобни обекти обаче нарушава баланса на енергийната система, защото те са в отдалечени населени места и загубата по преноса е голяма.

Липсата на енергийната стратегия е основният проблем за сектора, съгласиха се депутатите в пленарната зала след края на изслушването. Липсват приоритети и така не могат да се правят конкретните стъпки за стабилизирането на енергетиката.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Димитър Енчев: Имаме потенциал за развитие на вятърната и слънчева енергия