Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕК одобри държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Плановете за IGB са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ

ЕК одобри държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (EK) одобрява държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB).

Плановете за българската и гръцката помощ за изграждане и експлоатация на междусистемна връзка за природен газ са в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ, смятат от Комисията. Проектът ще допринесе за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки на ЕС, без да наруши неправомерно конкуренцията, посочва се в съобщението на Еврокомисията. 

Още по темата

С одобрените днес от Комисията мерки ще бъдат подкрепени изграждането и експлоатацията на 182 км трансгранична междусистемна връзка (IGB) между Гърция (Комотини) и България (Стара Загора). Междусистемната връзка е проектирана за транспортиране на 3 млрд. куб.м. природен газ годишно от Гърция до България до 2021 г.

Междусистемната връзка ще бъде собственост на проектната компания ICGB - съвместно акционерно дружество, съставено от консорциума „IGI Poseidon“ (включващ италианското дружество „Edison“ и заварения гръцки оператор „DEPA“) и българския оператор „Български енергиен холдинг“ (БЕХ).

Общият размер на инвестиционните разходи за изграждането на междусистемната връзка възлиза на 240 млн. евро. 

Финансирането ще се осигури чрез: пряко дялово участие в размер на 46 млн. евро от акционерите на съвместното акционерно дружество, вноска от 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ), която се управлява централно от ЕК, заем в размер на 110 млн. евро, предоставен от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) на БЕХ (впоследствие прехвърлен на ICGB) и пряко финансово участие в размер на 39 млн. евро от държавния бюджет на България чрез оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014—2020 г. (ОПИК).

Тази газова връзка представлява сериозна възможност за диверсификация на газовите доставки за България. Страната може да получава азерски газ от Каспийския регион, от който тръгва Южния газов коридор, насочен към Централна Европа.

В основата на проекта стои договорът за доставка на 1 млрд.куб.м. природен газ между азербайджанската компания Socar и българската „Булгартрансгаз“.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия