Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕК одобрява 91 млн. евро за централа за производство на енергия от отпадъци в София

Съоръжението ще произвежда приблизително 55 мегавата топлинната енергия и 19 мегавата ток, като ще се изгарят около 180 хил. тона негодни за преработка битови отпадъци годишно

ЕК одобрява 91 млн. евро за централа за производство на енергия от отпадъци в София

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че одобрява по правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавната помощ намеренията за подпомагане на изграждането на централа в България за производство на електрическа и топлинна енергия с гориво, получено от негодни за преработка битови отпадъци. 

Още по темата

На 8 октомври България е съобщила на ЕК своите намерения да подкрепи изграждането на такава централа в София. Централата ще произвежда приблизително 55 мегавата топлинната енергия и 19 мегавата ток. За гориво ще бъдат използвани около 180 000 тона негодни за преработка битови отпадъци годишно.

Съоръжението, което ще бъде изградено от "Топлофикация" ЕАД, собственост на Столичната община, ще бъде свързано с топлофикационната мрежа на столицата. Изграждането ще приключи до края на 2023 година, се посочва в съобщението. 

Подкрепата ще се състои в пряка безвъзмездна помощ от около 90,8 милиона евро (около 177,6 милиона лева) от структурните фондове на ЕС, управлявани от България. Ще бъде осигурен и заем от Столичната община на "Топлофикация" ЕАД за около три милиона евро (около 5,8 милиона лева).

ЕК установи, че новото съоръжение ще позволи да бъдат спестени 46,5 на сто първична енергия в сравнение с разделното производство на ток и топлина, като по този начин се покриват изискванията по правилата за енергийната ефективност. Мерките са необходими, тъй като проектът не би могъл да бъде осъществен без обществена подкрепа, и съразмерни, тъй като проектът осигурява разумна възвръщаемост, се посочва в съобщението.

Комисията заключава, че мерките ще допринесат за повишаването на енергийната ефективност, без да се нарушава неоправдано конкуренцията според правилата на ЕС за държавната помощ. Изграждането на централата в София е третият етап от дългогодишния проект в областта на околната среда, финансиран от структурните фондове на ЕС за подобряване на обработката на отпадъците в Софийска област, посочва ЕК.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Уважаеми г-н Илиев,

Мегават е мярка за мощност, а не за количество енергия. Енергията се мери в мегаватчас, съкратено МВЧ. Звучи подобно, но е доста различно. И ако приемем, че сте искали да напишете мегаватчас вместо мегават, то тогава няма нищо впечатляващо в тази статия освен безумната цена на съоръжението. За изгарянето на 180 хил. тона *** както е написано трябва много повече енергия отколкото сте написали, че ще произведе централата. Една фотоволтаична централа с мощност 60 КВ дава годишно приблизиотелно 40 МВЧ ток и срува 120-130 хил. лева. Има някакво объркане с числата в тази статия.

Още от Енергетика
В сряда започва проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон