Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Еколози засякоха изтичане на метан от българската газопреносна мрежа

Според анализи на еколози газът е много по-замърсяващ околната среда, но периодът му на разпад е по-кратък от този на въглеродния диоксид

Еколози засякоха изтичане на метан от българската газопреносна мрежа

Снимка: Bloomberg LP 

За изтичане на метан от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", заснето с инфрачервена камера, съобщават еколози от "За Земята" и Clean Air Task Force. От двете организации посочват, че са изследвали газовата инфраструктура в 13 европейски държави. У нас обаче част от работата им е осуетена от забрана за снимане на съоръженията.

От кадрите, за чието заснемане еколозите са имали устно резрешение от ръководителите на обектите, е видно, че има изтичане на опасния парников газ.

Още по темата

Отскоро светът започна да обръща внимание на метана. Този газ е много по-опасен за атмосферата от въглеродния диоксид, макар че се разпада по-бързо от него.

По време на глобалната климатична конференция в Глазгоу, която се проведе миналата есен, световните лидери се разбраха за намаляване на вредните емисии с 30% до края на това десетилетие. Към споразумението се присъединиха повече от 100 държави.

Метанът е невидим газ без характерен аромат. Той може да бъде заснет чрез специална инфрачервена камера. Изтичане често се засича при добива на изкопаеми горива, както и при преноса на природен газ през газопроводи.

Ограничаването на метана се разглежда като План Б за намаляване на парниковите емисии, защото разходите за това ще бъдат по-малки, отколкото за въглеродния диоксид. Според анализите на еколози газът е допринесъл с приблизително 0,5°C за повишаването на световната температура в съвремието.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 седмици
ОНЕ безполезници на хранилка открили че най-естественият газ на планетата изтича в незначително количество! Пускайте алармите! Пускайте ТУНБЕРГСИГНАЛ в небето! Да долети на черните си прилепови криле и да ни спаси чрез порицание.

Още от Енергетика
ЕСО отчита сериозно увеличение на износа на ток за полугодието