IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България не разполага с проектна готовност за доставка на газ от Катар

Без реален бизнес план не могат да се направят никакви инвестиции в това отношение, смята Аспарух Карастоянов от Българо-китайски бизнес съвет

10:50 | 12.04.19 г.
<p>
	Президентът на Република България Румен Радев и&nbsp;Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в Доха.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Република България Румен Радев и Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани в Доха. Снимка: Архив Ройтерс

България не разполага с проектна готовност за доставки на втечнен природен газ (LNG) от Катар въпреки интереса на арабската страна в тази насока, заяви Аспарух Карастоянов, председател на Българо-катарския бизнес съвет, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

"Без проектна готовност и реален бизнес план, не могат да бъдат направени никакви инвестиции", заяви експертът.

Политиката на Катар към България е изключително последователна. Миналата година имаше посещение на емира на Катар с много сериозна бизнес делегация, в която въпросът за инвестициите в България беше поставен много сериозно, подчерта Карастоянов.

По неговите думи тази година интересът е бил потвърден с „твърди финансови параметри“.

„От голямо значение за България е представянето на сериозни държавни проекти и сериозни частни проекти, които биха могли да намерят пряко инвестиране от страна на Катар", добави още Карастоянов, посочвайки, че резултати в това отношение се очаква да бъдат постигнати през следващите седмици.

Според него усилията, които България е насочила към този план, не са достатъчни, а работата на външното министерство в последователното търсене на инвестиции търпи сериозни критики.

„В държавите от Персийския залив е важно показването на заинтересоваността на ниво външни министерства“, коментира още експертът.

През март 2018 г. енергийните министерства на двете страни подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на енергетиката и по-конкретно за преноса на втечнен природен газ от Катар за България и Европа.

С производствен капацитет от над 24 трлн. куб. м Катар заема трето място в света по доказани газови запаси - около 14% от световния дял. Страната е най-големият производител и износител на LNG в света с пазарен дял около 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още