IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: България се нуждае от ядрена енергетика, а после – без емисии

В момента има бум на нови атомни електрически централи в Азия, който липсва в Европа, посочи Станислав Георгиев от Българския атомен форум

17:28 | 09.07.21 г. 3
Експерт: България се нуждае от ядрена енергетика, а после – без емисии

България не може да задоволи нуждите си за електроенергия с възобновяеми източници и трябва да развива ядрената си енергетика като използва установени технологии. Това мнение изрази  в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум.

Осъществяването на проекта за АЕЦ „Белене“ нямаше да направи България зависима от Русия, а централата е щяла да се изплати бързо заради високите цени на тока, посочи още експертът

„Много е модерно да се говори за водородна енергетика, но водородът се произвежда от ток. Първо трябва да направим базова енергетика и след това да вървим към такава без емисии“, смята той.

Според Георгиев, въпреки високите цени в момента, ВЕИ не могат да бъдат решение.

„Имаше бум на строителството на ВЕИ-та в България преди четири години заради преференциалните цени. В момента, когато трябваше да излязат на борсата, инвеститорите изчезнаха“, каза експертът.

Георгиев смята, че употребата на проектните малки ядрени реактори до 200 мегавата не може да бъде подходящо за захранване на нуждите на пазара в България.

„България не е опитна площадка. Можем да си позволим да правим нещо, което е доказано. Имаме две площадки, които се различават в степента на готовност. Трябва да спрем мощностите на въглищните ТЕЦ-ове и не можем да ги заменим с ВЕИ. Наличността като използваемост на енергия от ВЕИ е много по-ниска от ядрената енергетика“, обясни експертът.

Той коментира и искането на Австрия, Дания, Германия, Люксембург и Испания ядрената енергетика да бъде обявена за несъвместима със зелените цели на ЕС.

„Логично е да мислят по този начин. Австрия има водни ресурси и произвежда над 80% от енергията си оттам, а когато има нужда винаги може да купува енергия от Чехия. Останалите се намират в едно ядро на Европа около Франция, която произвежда над 55% от енергията си чрез ядрена енергетика – когато имат нужда от внос, Франция винаги е насреща“, анализира ситуацията на енергийния пазар изпълнителният секретар на Българския атомен форум.

Георгиев напомни, че три държави са се обединили около идеята за включване на ядрената енергетика в зелената сделка – Словакия, Словения, и Чехия. „България се присъедини само като наблюдател към тяхното писмо“, информира той.

Експертът е категоричен, че решенията да има или не ядрена енергетика в България са политически. „Не може да бъде по друг начин, тъй като инвестициите са огромни. Тук си говорим за целите, които една държава си поставя – преди всичко независимост. Ядрената енергетика е труден, бавен проект, с големи начални инвестиции, но след това осигурява базова енергия на постоянна цена“, категоричен е Станислав Георгиев.

Той съобщи, че АЕЦ „Козлодуй“ вече успява да продава енергията си на пазара с добра печалба. Георгиев припомни, че цената, на която България щеше да започне „Белене“ е била 10,5 млрд. евро по прогнози на HSBC.

“Тази сума обикновено се взима като заем. Сметките показват, че защитната цена, ако „Белене“ работеше в момента, за период от 15 години за връщане на заема е 60 евро/Mwh.” Освен заема, това включваше и поддръжката на централата и персонала й“, добави Георгиев.

По думите му цената на тока на борсите е риск, който ще поеме бъдещ евентуален инвеститор. Експертът не очаква цените да падат, тъй като няма планове за нови мощности.

„Основните играчи в ядрената енергетика участваха в процедурата, но не се стигна до предлагане на техните условия. Проектът „Белене“ не е руски.“ В него щяха да участват най-малко три големи фирми от Русия, САЩ и Франция. По плана от 2009 г. първите пет години трябваше да се доставя от руската страна заради гаранциите на производителя, а след това можеше да се прави търг“, добави той.

Георгиев потвърди, че след всяка една голяма авария – Three Mile Island в САЩ, Чернобил в Украйна, и Фукушима в Япония – има спиране на идеята за ядрена енергетика, а след това отново връщаме към нея.

„В момента има бум на нови атомни електрически централи в Азия, който липсва в Европа. На континента секторът се развива в Чехия, Финландия, Турция“ , информира изпълнителният секретар на Българския атомен форум.

Всички гости на „Светът е бизнес“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Нещо не ми се получи табличката долу, та ще пусна данните на редове:http://eso.bg/?did=32В момента:АЕЦ-2060-42.54% / Кондензационни ТЕЦ-1980-40.88% / Топлофикационни ТЕЦ-255-5.27% / Заводски ТЕЦ-169-3.49% / ВЕЦ-50-1.03% / Малки ВЕЦ-146-3.01% / ВяЕЦ-154-3.18% / ФЕЦ-0-0.00% / Био ТЕЦ-29-0.60%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 2 години
http://***.eso.bg/?did=32АЕЦ2060 42.54%Кондензационни ТЕЦ1980 40.88%Топлофикационни ТЕЦ255 5.27%Заводски ТЕЦ169 3.49%ВЕЦ50 1.03%Малки ВЕЦ146 3.01%ВяЕЦ154 3.18%ФЕЦ0 0.00%Био ТЕЦ29 0.60%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
нямаме нужда от ядрена енергетика , не ни трябват ядрени гробища да светят хиляди години на нашата територия ... вятърен потенциал само в черно море комбиниран с румънците - 100GW . слънчев потенциал на наша територия , без планинските райони и земеделските земи , усвоим около 5GW . геотермален потенциал около 2GW . предоволно си имаме от всички ВЕИ ... лошото е , че нито се работи по проекти за изфраждане на ВЕИ нито се работи по проекти за съхранение на енергия . около нас всички бъхтят в тази посока , ние обаче зор да се загробим с нови ядрени блокове и да си горим въглища ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още