Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Експерт: ЕС ще да ограничи производството на електричество от високо емисионни мощности

Страните от Източна Европа са получили помощ от Запада по отношение на емисиите, смята Николай Кискинов

Експерт: ЕС ще да ограничи производството на електричество от високо емисионни мощности

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз най-вероятно ще ограничи съществено производството на електроенергия от високо емисионни мощности още към 2030 г., заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник в адвокатското дружество „Владимиров-Кискинов", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

По неговите думи декември е започнал с невероятен скок на търгуваната електроенергия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Според Кискинов истината за бъдещето на електроенергията в Маришкия басейн се крие още през 2008 г., „когато Европейският парламент (ЕП) договаряше климатичния пакет, който стои в основата на настоящия пазар на емисии въглероден диоксид".

„Още тогава се знаеше и бе гласувано с консенсус, че ще бъде следван този път и още към 2030 г. ЕП вероятно ще ограничи съществено производството на електроенергия от високо емисионни мощности, тъй като те не са равнопоставени с другите търговски участници като ядрената енергия, природния газ, възобновяемите енергийни източници и тяхното производство изглежда няма да е рентабилно, имайки се предвид високите разходи за закупуването на квоти са емисии“, заяви Кискинов.

Според него страните от Източна Европа, в това число и България, са получили помощ от по-развитите райони на Стария континент по отношение на емисиите, за да се постигне ефективен преход към по-чиста енергия.

„Изминаха десет години и по този въпрос можем да кажем, че не е направено много“, посочи Кискинов.

"С консенсус бяха изтеглени 900 млн. квоти от тези емисии, за да се създаде функциониращ пазар на емисии, който да може да стимулира и обосновава прехода към нисковъглеродна икономика и инвестициите в нисковъглеродни производства. Тъй като цената на емисиите беше много ниска, на производителите им беше по-изгодно да ги купуват, вместо да правят модернизации на производството", подчерта още гостът.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Каква е тази снимка и какво се казва с нея???
0
 
1
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Каква е тази снимка и какво се казва с нея???
0
 
1
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Каква е тази снимка и какво се казва с нея???
4
 
3
 
2
zelka007 до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
импе , виж доклада на тези сладури :

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2018/

хамериканците си продават тока колкото си струва по принцип . виж таблицата на цените на производител !!! какви лобита те гонят ? и тва с БеляНЕ докога ще го дъвчеш :)))
3
 
4
 
1
преди 3 месеца
Въглищата и другите фосилни горива щом са изчерпаем източник, в Маришкия басейн ще свършат до 32 години и единствения смисъл да се ограничават е ЕС да си върне обратно част от субсидиите, като ни продаде въздух, който не е техен.

Още от Енергетика
ЕРП-тата: Нямаме човешки ресурс за проверка на електромерите на три месеца