IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Няма връзка между глобата на ЕК и интереса на Азербайджан към хъб "Балкан"

Очаква се инвестициите на SOCAR да бъдат насочени към развитието на българската газоразпределителна мрежа

10:34 | 03.01.19 г.
Експерт: Няма връзка между глобата на ЕК и интереса на Азербайджан към хъб "Балкан"

Не съществува никаква връзка между решението на Европейската комисия (ЕК) за налагане на глоба на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) и неговите дъщерни дружества „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД и новината за евентуалното участие на Азербайджан в газоразпределителната мрежа на България, и по-конкретно газовия хъб "Балкан", заяви Кирил Темелков, експерт към Българска газова асоциация в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По неговите думи двете новини нямат нищо общо, тъй като разглежданите нарушения на българското държавно енергийно дружество са били факт в рамките на 2015 г.

Според Темелков изграждането на междусистемната връзка между България и Гърция и включването на страната ни към потока на азерски газ към Европа са два важни фактора, определящи развитието на енергийните отношения между страните.

„Безспорно това е един положителен сигнал относно българския интерес към природния газ и предпроектното инвестиционно проучване от страна на азербайджанската компания SOCAR за включване към нашата газоразпределителна мрежа“, смята експертът.

Темелков добави, че от години SOCAR разглежда идеята за участие чрез инвестиции в България и сега, когато са налице няколко проекта за развитие на родната газова инфраструктура, компанията вече може да осъществи своите планове.

Според експерта инвестициите на азербайджанското енергийно дружество се очаква да бъдат насочени именно в областта на развитието на газоразпределителните мрежи.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още