IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Преходът на декарбонизация на енергетиката не изключва нито едно гориво

Трябва да бъдат изградени достатъчно мощности за енергийна сигурност, посочи Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3"

08:33 | 23.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

За да разчитаме на чиста, достъпна и изобилна енергия, е важно преходът към декарбонизация на енергетиката в България да бъде базиран на експертно моделиране, като междувременно се разчита на съществуващите мощности в преходния период. Това коментира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3" и съпредседател на Работната група за Зеления пакт към AmCham.

"До края на прехода трябва да бъдат изградени достатъчно мощности, които да осигурят това, което в момента се предлага като енергийна сигурност, благодарение на съществуващите мощности. Нужно е преходът да бъде направен достатъчно плавно, за да не се стига до ситуация, в която се преразходват публични средства, за да се постигне една поносима цена на електроенергията", посочи той.

По думите му България е в много добра позиция в момента, тъй като има надеждни, съществуващи базови мощности като АЕЦ "Козлодуй" или мощностите от комплекса "Марица Изток". „Те могат да се явят като базови мощности в преходния период. Могат да се включат високоефективни мощности на природен газ в хоризонт края на това десетилетие и през 30-те години - 10-15 години интензивна експлоатация", смята Красимир Ненов.

Той обаче е на мнение, че в по-дългосрочен план са нужни нови ядрени мощности, които да имат функционалността и да са достатъчно гъвкави, за да изпълняват функциите, изпълнявани сега от въглищните централи.

"Те ще се впишат много добре в бъдещия мощностен баланс на страната и ще бъдат част от бъдещето на енергийната система с хоризонт след 2030 година насетне", прогнозира изпълнителният директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3".

Красимир Ненов съветва да се направи дебат как да изглежда в бъдеще българската енергетика, като част от европейската електроенергийна система.

Какви са различните сценарии, при които може да се случи енергийният преход и се постигнат целите за декарбонизация и въглеродна неутралност до 2050 година? Има ли нужда България от нови ядрени мощности? Какви инвестиции са необходими за прехода към декарбонизация? Какво съдържа пакетът от препоръки в доклада на AmCham?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате  тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още