Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Експерти: Мораториумът върху търсенето на шистов газ да се преразгледа

Трябва да има забрани и ограничения по повод фракинга преди етапа на започване на добива, препоръчват Иван Стамболийски и Никола Сечкарьов

Експерти: Мораториумът върху търсенето на шистов газ да се преразгледа

Снимка: Архив Ройтерс

Мораториумът за провеждане на фракинг операции в България при търсенето на шистов газ трябва да бъде модифициран. Около това мнение се обединиха Иван Стамболийски, бивш директор на “Булгаргеомин”, и геологът-изследовател от Terroleum UGC доц. Никола Сечкарьов. В ефира на  Bloomberg TV Bulgaria Стамболийски напомни, че в последните години вниманието в България е насочено изключително към морското сондиране.

Още по темата

“В известен смисъл буди безпокойство фактът, че работите на суша са в изключително малък обем, няма инвеститори в тази сфера”, посочи експертът.

По думите на Сечкарьов съвременното сондиране е високотехнологична производствена дейност и при правилното ѝ прилагане не носи никакви щети за околната среда.

“За всичките години, след налагане на мораториума, голяма част от процесите, свързани с проучвателните дейности и фракинг технологиите, се промениха”, отбеляза той и съобщи, че територията на нашата страна безспорно крие своя потенциал и средни по големина компании искат и могат да започнат проучвания.

Сечкарьов смята, че трябва да се даде шанс на проучванията и да се разбере какъв е потенциалът на шистовия газ в нашата страна.

“Към настоящия момент никой не знае какви са запасите, а същевременно казваме, че няма да дадем и възможност някой да проучи и да каже цифрата”, отбеляза геологът и добави, че България може да бъде до голяма степен енергийно независима.

Според специалистите трябва да има забрани и ограничения по повод фракинга, които обаче да са ясно разписани и по-скоро насочени преди етапа на започване на добива. Те потвърдиха, че много от вредните, съпътстващи фракинга елементи, постепенно се отстраняват благодарение на опита на американската практика, но са категорични, че трябва да има ограничения, за да бъде запазена българската природа.

Стамболийски и Сечкарьов препоръчват България да е в течение на това, което става по света, а българските специалисти да знаят повече за метода на работа и усъвършенстването му.

От видео материала можете да разберете повече от коментарите на експертите.

гледано: 2942   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (38)

   1| 2| 3| 4    
0
 
0
 
38
Pyramid до: Ники Джиков
преди 1 година
0
 
1
 
37
преди 1 година
0
 
0
 
36
Pyramid до: Pyramid
преди 1 година
...Сигурно е забелязал, пише, „сложно е”. Факт. Простички основно, са обясненията за малки деца.
1
 
0
 
35
преди 1 година
Я! Минуси ! :)
Слабо се действа. Предлагам, който ги е слижил, хууубавко да ме ”разбие”.
Дерзай!
3
 
0
 
34
Pyramid до: Pyramid
преди 1 година
Сложно е но, огромна работа е свършена вече преди нас, остават някакви 25 до 30%. Вярно, свършилите всичко това, не саподозирали за двойното и тройно назначение на работата си, което бе разпознато. Та, „човекът в космоса” бе за сравнение с взаимодействащите си отрасли, дисциплини, технологии и т.н.
Някои прототипи, работя в момента, други са около а има и такива вътре във всеки от нас.
...А тук се гъбаркаме. Който чуе и види, започва да мисли другояче. И съвсем различно да коментира.
Ама българинът все „разбирател”, хейтър...

Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия