IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергията у нас през последната седмица се търгува средно от 20 до 45 лв.

Очаква се нов ценови период с новите количества електроенергия, прогнозира адвокат Николай Кискинов

21:23 | 27.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За последната седмица електроенергията у нас се търгува средно около от 20-30 до 45 лева, което е голяма девиация между отделните дни. Тези пазарни нива са резултат от ниското търсене и голямото предлагане. Денят, в който цената е била най-ниска, е неделя – 4,50 лв. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие", изрази адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов".

Според него ВЕИ производството протича в рамките на нормалното, а консумацията е сравнително константна.

"Съседните пазари реализират нива от 21-23 евро, като в някои дни достигат до 15-18 евро - в зависимост от спецификата на деня. Дългосрочните очаквания на пазарните участници са през третото тримесечие енергията да се търгува за 45, а до края на годината - за 50 евро", посочи Кискинов.

Адвокатът обясни, че нагласите са, че двустранните договори не са активни. „Очаква се новият ценови период с новите количества", отбеляза Кискинов.

Той обясни, че на пазара ден напред се търгува сравнително константно количество природен газ от около 1600 мегаватчаса на еднакви цени от около 20,70 лв. „Около 22 лв. са цените на пазара в рамките на деня. През май стойността е паднала на 21 лв. за мегаватчас. Причината вероятно е свързана с огромния излишък на природен газ и намаляването на ценовото равнище по договора на "Булгаргаз" с "Газпром"", заяви адвокатът.

Владимир Кискинов посочи, че всички небитови потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още