Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Емил Аспарухов: Монополът в българската енергетика изчезва

Българският енергиен пазар става част от региона и дори от Европа, коментира финансовият експерт

гледано: 4936   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа
Цената на търгуваната на свободния пазар електроенергия е 200 лева за мегаватчас. За тази година промени в цената не се очакват, което означава, че потребителите ще трябва да се справят с тази сума поне до края на 2021 г. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването “В развитие” финансовият експерт Емил Аспарухов. Той е категоричен, че цената е висока не само в България.
Още по темата

„Причината за това рязко покачване в цената на тока е, че през последните години българският електроенергиен пазар постепенно преминава през трансформация от индивидуален към един по-голям общ енергиен пазар заедно с тези на нашите страни съседки Румъния и Гърция. Тече процес на сливане“, коментира той.

Той е на мнение, че „българският енергиен пазар става част от региона и дори от цяла Европа”.

Емил Аспарухов засегна темата за “къплинг” на енергийните пазари в региона на Балканите или казано по друг начин - процесът на сливане/скачване. 

Позитивите на този процес са, че България няма как да бъде изолирана от общоевропейския енергиен пазар и по-лесно може да се противопостави на монопола. Негативният ефект е видим - рязкото покачването на цената на тока, което най-вече се отразява на потребителите на електроенергия, но Емил Аспарухов смята, че това ще е временно.

“Румъния отдавна е в къплинг с Унгария, а самата Унгария е най-ликвидният и развит пазар в Централна и Източна Европа. Реално, български ток може да достигне до всяка една точка на Европа”, посочи той.

Друг факт, който Аспарухов отбеляза, е че Гърция и Италия също са в такъв вид къплинг връзка, а традиционно италианският енергиен пазар е по-скъп.

„Подобен тип взаимовръзки доказват, че в Европа тече процес на изравняване на цените на пазара за електроенергия. Големи разминавания в цените за мегаватчас вече не се забелязват, като различията в развитието на икономиката на различните държави не е особен фактор“, смята той.

Високата цена на въглеродните емисии също играе ключова роля в покачването на цената на електроенергията. Напомняме, че цената за тон въглеродни емисии е 60 евро, което прави един мегаватчас изключително скъп.

Като друг фактор, който оказва влияние, финансовият експерт посочи инфлационния натиск.

Ковид пандемията наложи блокаж на производството и потреблението, но сега се забелязва огромна икономическа активност и потребление, което се съчетава с все още важащите улеснения, които са наложени от централните банки.

“Комбинацията от всички тези фактори няма как да не окаже влияние и на цената на тока”, очаква Емил Аспарухов.

Според него покачването на цената на тока не е феномен, който се забелязва само в България. В цяла Европа цените стремглаво растат.  

Емил Аспарухов обаче не смята, че това е повод за сериозно притеснение. „Да, потребителите ще трябва да понесат удара от скачането на цените, но от друга страна това ще доведе до повече желаещи да се включат в бизнеса с електроенергията - заради печалбата от цената на тока. Повече производители на електроенергия означава, че повече ток ще бъде произведен, което неминуемо ще доведе до спад в цената“, прогнозира финансовият експерт.

Емил Аспарухов предвижда, че ще има и покачване в инвестициите във възобновяеми източници, но този път то ще бъде на пазарен принцип, а не чрез държавна намеса.

„Слънчевата енергия е алтернатива защото по-лесно управляема и предвидима от тока. Вятърните турбини също са опция. Въпреки временното неудобство от скока в цените, този процес означава, че пазарът се освобождава от монопола, а познатите до сега производствени мощности също няма да толкова важни. Идва нова генерация от бизнесмени, които да инвестират в алтернативни източници на енергия“, коментира експертът.

Как се развива пазарът на въглеродни емисии? Имат ли пропуснати ползи енергийните дружества и как ще компенсират щетите? Кои са стратегическите теми на енергийния пазар? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
С 15% се повишава цената на природния газ през август