Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Голяма водна мощност в страната не може да има, затова трябва да се използва оборудването на АЕЦ „Белене“, смята Александър Николов

Енергиен експерт: България спешно трябва да изгради нова ядрена мощност

Площадката на недостроената АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

България има необходимост от голяма ядрена базова мощност. Големите мощности са или ядрени, или тецове. Голяма водна мощност у нас не може да се изгради, затова страната ни трябва да започне да изгражда нова мощност и възможностите предполагат тя да е ядрена.

Това коментира пред БНР енергийният експерт Александър Николов преди пресконференцията “Цанковите камъни на енергетиката – изходът за България".

По думите му „има прекалено много Цанкови камъни на шията на българския данъкоплатец – АЕЦ "Белене", ТЕЦ - Варна, американските тецове и много други, свързани с енергетиката”.

“За ВЕЦ "Цанков камък" са разходени 800 млн. лева, целият хидровъзел е с коефициент 25 процента и те не са обусловени от възможността да работи – толкова вода има, толкова ток прави. Много некоректно се постъпва към "Цанков камък". Българските вецове са произвели енергия, еквивалентна на 13% – това е коефициентът на използване на тяхната мощност”, коментира експертът.

Още по темата

Според него докато коефициент на използване на инсталираната мощност на „Цанков камък" е 25%, то има вецове с едва 8%.

“Порочна практика стана всеки ръководител в енергетиката да го е страх да направи нещо, за да не стане клиент на прократурата, посочи екпертът.

Александър Николов е на мнение, че България може да започне да изгражда нова ядрена мощност, защото има оборудване за 1 млрд. евро в Белене.

“С него тутакси трябва да се готвим за начало на истинска първа копка в България. Имаме две площадки в Козлодуй и Белене. Нека експертите да преценят и да кажат истината на политиците – коя площадка е по-добра. Смятам, че в края на 2019 г. може да се направи истинска първа копка – два блока по 1 000 мегавата. Лично смятам, че площадката не е толкова важна. Важен е субектът и този субект трябва да е АЕЦ "Колодуй". Там има 1000 истински експерти”, прогнозира енергийният експерт.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

Коментари (41)

   1| 2| 3| 4| 5    
2
 
0
 
41
khao до: Тава е
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
по добре територия на сащ, от колкото като сега - губерня на руската кoчина !
3
 
6
 
40
преди 6 месеца
Какво толкова се стряскате! До 2030 г. България ще е територия на Турция или САЩ и те ще решават въпросите за енергетика, природни богатства, демография......останалите живи българи ще са някаква етническа група.... Давате все тъка г-да ПРЕДАТЕЛИ !
3
 
4
 
39
Тава е до: nobel
преди 6 месеца
Ще има, ще има, когато се поамериканчим окончателно, иначе като в Либия....
3
 
4
 
38
Тава е до: sdar
преди 6 месеца
"...че при сегашното управление пари за такива неща като инвестиции не остават, щото всичко се опапква." Стига примиренчество! Само парите откраднати от КТБ стигат за АЕЦ Беляне!
4
 
3
 
37
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Мави, добре си ни дошъл, без теб форума не е интересен.
Никой не лъже повече от теб, миризлив гоз!

Още от Енергетика
10 компании заявиха желание да доставят тръбите за IGB