IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната ни система сама е покрила върховото потребление

Държавни дружества не са извършвали търговски внос, не е получена и аварийна помощ в студените дни

12:19 | 30.01.17 г.
<p>
	Теменужка Петкова. Снимка: <em>Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Министерство на енергетиката

Няма регистриран търговски внос или износ от страна на държавните енергийни дружества в първите 12 дни на 2017 г. Това става ясно от писмен отговор на бившия енергиен министър Теменужка Петкова до депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков, който е публикуван на сайта на Народното събрание.

България не е получила и аварийна помощ от съседните държави в първите студени дни на годината.

От началото на годината върховото потребление (между 18 и 19 часа) е високо заради трайното застудяване. Данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) сочат, че пикът е бил на 9 и 10 януари, когато товарът на системата е достигнал почти 7,7 хил. мегавата в този часови пояс.

От отговора на Петкова става ясно, че водните централи са покрили върховото потребление на 10 януари – натоварени са били над 1,4 хил. мегавата. АЕЦ „Козлодуй“ е работел на пълна мощност (2 046 мегавата). Натоварени са били и почти 3 500 мегавата на кондензационните централи и 428 мегавата от мощностите на вятърните централи.

В този период балансиращите мощности са били максимално натоварени, активиран е и студеният резерв, пояснява още Теменужка Петкова.

Заради тежките условия в целия регион не е имало възможност да се получи аварийна помощ от съседните държави. Аварийната помощ не е търговска сделка – няма цена и разплащане, а е „натурален обмен на количества електроенергия“.

Тя се предоставя според регламентите на Европейската мрежа на операторите на преносни системи (ENTSO -E) и през годините България е получавала и е давала такава помощ, уточнява Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още