Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Енергийният сектор отчете пълна готовност за зимния сезон

Директори на енергийни компании се оплакаха от недостиг на финансови средства, макар и всички ремонти да са направени, а резервите – осигурени

Енергийният сектор отчете пълна готовност за зимния сезон

Снимка: Pixabay

Енергийният сектор е завършил подготовката и е готов за зимния сезон, отчетоха ръководителите на големите компании от бранша пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика. При изслушването компаниите се оплакаха от вечния проблем в енергетиката - липсата на достатъчно финансови средства, като цяло обаче нужните ремонти са направени, гарантираха от дружествата.

В края на септеври - началото на октомври Министерството на енергетиката извърши проверка на готовността на електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за зимата. Зам.-министърът Жечо Станков отчете пред депутатите, че дружествата са готови за зимния сезон. В първите дни на ноември ще бъде проверена и готовността на дружествата, които осигуряват т.нар. "студен резерв", отбеляза той.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев посочи, че дружеството е готово физически за зимата, но има недостиг на финансови средства и забавени плащания към доставчици и бизнеса.

До първите осем месеца на годината загубите на НЕК са в размер на 43,6 млн. лева, е видно от доклада на компанията до парламентарната комисия. Загубите обаче намаляват съществено - през същия период на 2016 година дружеството отчете 134,2 млн. лева загуби. Приходите растат с 2,4% до 2 млрд. лева, спрямо 1,9 млрд. лева.

Илиев съобщи и за некоректни търговци, които не плащат такса "Задължения към обществото", което също води до финансови проблеми. Несъбраните средства по това перо са около 30 млн. лева.

Ръководителят на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Петьо Иванов съобщи, че има проблем и по отношение на събираемостта на средствата във Фонда "Сигурност на електпоенергийната система" (ФСЕС), в който 5% от приходите си внасят производителите и търговците на електроенергия, както и ЕСО и "Булгартрансгаз" в качеството им на оператори на мрежи.

Петьо Иванов обясни, че БЕХ е в отлично финансово състояние. "Имаме готовност за финансова интервенция, ако се наложи", обясни още той. 

Депутатите обещаха съдействие и евентуални законодателни промени, с които тези проблеми да бъдат преодолени. Валентин Николов (ГЕРБ) пък допълни, че и сега има механизми - дружествата могат например да сезират енергийния регулатор да започне процедура за отнемане на лиценза на търговци, които не изпълняват свои задължения.

От ТЕЦ "Марица Изток" 2 се опракаха от поскъпването на квотите за въглеродни емисии, което влошава финансовото състояние. Дружеството обаче гарантира готовността си за зимния сезон. Директорът на централата Живко Динчев отчете, че е сключен договор с консултант по искането за дерогация във връзка с новите ограничения за емисиите от големите горивни централи. На този етап ковпанията се запознава със спецификата на въглищата и ще изготви оценка на ползите от прилагането на европейските изисквания. Динчев отбеляза още, че дружеството няма да спре с мерките по ограничаване на емисиите заради обгазяванията в региона.

"Булгартрансгаз" ще посрещне зимата с рекордни количества нагнетен газ (към момента над 470 млн. куб. метра). Като резултат от процеса на либерализация шест компании съхраняват газ в хранилището в Чирен, отчетоха от компанията. В предишни години само "Булгаргаз" използваше съоръжението.

За новия зимен сезон 300 млн. куб. метра от газа в "Чирен" са собственост на "Булгаргаз", с което е осигурена нужната суровина за зимния сезон. Това е станало изцяло със собствени средства на дружеството. "Булгаргаз" е покрил и всички свои задължения, както и погасява в срок всички разсрочени задължения, обобщи директорът Николай Павлов, който беше служебен министър на енергетиката в началото на годината. Той посочи, че цената на газа за България в момента е най-добрата в региона и е по-ниска с между 5 и 90 долара от най-ликвидните хъбове в Европа. Към деветмесечието газовата компания излиза на печалба, макар и в размер на минималните 1 млн. лева.

Топлофикация София е извършила "разумен обем" на ремонтните дейности, коментира изпълнителният ди ректор на дружеството Георги Беловски. Той обясни, че не е реалистично да бъдат ремонтирани повече от 20-25 километра от мрежата, чиято дължина е почти 1000 километра, а голяма част от магистралните топлопроводи са на повече от 30-40 години и се нуждаят от ремонти. Директорът на топлофикационното дружество обаче обясни, че трудно получава разрешително за строеж - особено в централната градска част, което затруднява изпълнението на инвестиционната програма. През тази година дружеството е подменило 17 километра от мрежата си. Инвестиционната програма за 2017 година е на стойност 75 млн. лева.

От доклада, представен пред парламентарната комисия, става ясно, че компанията значително е намалила задълженията си към "Булгаргаз" - от около 280 млн. лева до 56 млн. лева. Топлофикацията е в "устойчиво финансово състояние", уточниха още от дружеството пред депутатите. Изпълнителният директор съобщи за увеличаване на събираемостта на задълженията от гражданите.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов потвърди доброто финансово състояние на Топлофикация София, както и на другите топлофикационни дружества в страната преди началото на отоплителния сезон.

По отношение на голямата авария на Топлофикация София в началото на годината, която остави големи участъци на столицата без топлоподаване, Беловски обясни, че причината е спукване на магистрален тръбопровод, причинено от корозия. Тръбопроводите се повреждат от лугата, с която се обработват пътищата през зимния сезон. Тя се просмуква и унищожава дори и дебелите стени на тръбите.  

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Борисов обсъди с Медведев възможностите на газов хъб „Балкан“