IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното министерство предлага изцяло нова наредба за топлоснабдяването

Предложението включва отпадане на досегашното изискване за сключване на предварителен договор за присъединяване на обекти към топлопреносната мрежа

17:29 | 15.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на енергетиката предлага за обществено обсъждане изцяло нова Наредба за топлоснабдяването. С изменения в Закона за устройство на територията от началото на 2019 г. са променени условията и реда за предоставяне на изходни данни, необходими за проектиране и присъединяване на строежи към мрежите на техническата инфраструктура, информират от министерството на своя сайт. 

С проекта на предложената наредба се цели присъединяването към топлопреносната мрежа да се приведе в съответствие с изискванията за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, регламентирани в променения Закон за устройство на територията.

С проекта на новата наредба се цели също да бъдат прецизирани разпоредбите, регламентиращи дяловото разпределение на топлинната енергия.

Регламентите, предвидени в документа, ще намалят административната тежест при присъединяване на клиенти и/или производители към топлопреносната мрежа на топлофикационните дружества.

Проектът на новата Наредба за топлоснабдяването включва отпадане на изискването за присъединяване на обекти към топлопреносната мрежа само след сключване на предварителен писмен договор между собствениците на въпросните обекти и топлопреносното дружество.

„Едно от измененията, предвидено в чл. 140а от ЗИД на ЗУТ, е отпадане на изискването за представяне на предварителни договори с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура, като необходимо условие за съгласуване и одобряване на инвестиционния проект. Законът за енергетиката и по конкретно - разпоредбата на чл. 125, ал. 3 от същия предвижда, че редът и техническите условия за топлоснабдяване, за оперативно управление на топлоснабдителната система, за присъединяване на производители и клиенти към топлопреносната мрежа, за разпределение, прекратяване на топлоснабдяването и спиране на топлоподаването се определят с наредба на министъра на енергетиката“, се посочва в мотивите на министерството, публикувани в сайта на институцията.

Според министерството с оглед на посочените мотиви е необходимо Наредбата по чл. 125, ал.3 от Закона за енергетиката да се приведе в съответствие с изискванията за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура.

От институцията допълват, че поради оспорването законосъобразността на множество текстове от Наредбата за топлоснабдяването и предвид обстоятелството, че към настоящия момент има постановено решение на Върховния административен съд (ВАС), с което са отменени текстове от същата наредба, а други текстове от наредбата са обявени за нищожни, е необходимо издаването на нова Наредба за топлоснабдяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още