Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕРП-тата: Нямаме човешки ресурс за проверка на електромерите на три месеца

Обслужването и отчитането на измервателните уреди на такъв период ще създаде големи допълнителни разходи

ЕРП-тата: Нямаме човешки ресурс за проверка на електромерите на три месеца

Снимка: Архив Ройтерс

Електроразпределителните дружества в България не разполагат с необходимия човешки ресурс за извършване на проверка на измервателните уреди на три месеца, както постановява проектът на Правилата за измерване на количеството електроенергия (ПИКЕЕ), представен от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), заявиха представители на въпросните компании по време на обществено обсъждане с енергийния регулатор.

Според Анжела Тонева от "Електроразпределение Север" АД обслужването и отчитането на измервателните уреди на такъв период ще създаде големи допълнителни разходи, като за изпълнението на това задължение само за дружеството, което тя представлява, ще са необходими 2600 работника. Тонева подчерта, че по отношение на досегашните регулации при измерването, ЕРП дружествата са имали сходни изисквания с тези за водоснабдяване и канализация, а новите правила не предвиждат допълнителна отговорност за ВиК компаниите. 

Още по темата

Тя предложи на комисията продължителността на периода на измерване да бъде удължена от 31 на 35 дена заради извънредните ситуации, които могат да възникнат. "КЕВР трябва да намери баланса между потребителите и електроразпределителните дружества", подчерта Тонева.

Според Гочо Чемширов от "Електроразпределение Юг" АД трябва да целят повишаване ефективността на ЕРП дружествата при изпълнението на техните лицензионни задължения. Той също подчерта невъзможността за изпълнение на алинея 5 от чл. 42 от ПИКЕЕ, отнасяща се за измерването на електромерите на три месеца за период от 31 дена.

"За изпълнение на това задължение ще са ни необходими 3330 човека и 567 хил. човекочаса", подчерта Чемширов.

Той посъветва КЕВР да обърне внимание на кражбата на електроенергия, при която уличените нарушители са принудени по закон да платят откраднатите количества на цена, която е два-три пъти по-ниска от тази, която ЕРП-тата купуват от свободния пазар. "Трябва да има нулева толерантност към кражбите", посочи още Чемширов.

Подобно е и мнението на Зорница Генова, директор "Регулаторни дейности" към "ЧЕЗ Разпределение България".

Според нея не трябва да се налага подобен график за отчет на измервателните уреди, тъй като дружествата не могат да го изпълнят с наличните екипи.

По повод очакванията на ЕРП дружествата за намеса от страна на КЕВР при случаи на кражба на електроенергия от регулатора изтъкнаха, че нямат законовите правомощия да извършват наказателна дейност спрямо нарушителите и това е материя, свързана с гражданското право.

По статията работиха: автор Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България