Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕС постепенно се отказва от производството на мазут

Петролният продукт е сред големите замърсители на околната среда

ЕС постепенно се отказва от производството на мазут

Снимка: Архив Ройтерс

За последните три десетилетия производството на мазут в ЕС намалява съществено до 48,5 хил. килотона през 2020 година. Това е спад от 62% спрямо нивата през 1990 година, посочва Евростат.

Още по темата

Мазутът се използва основно от корабната индустрия и от централи за производство на топлинна енергия. Продуктът е един от големите замърсители на околната среда заради съдържанието на сяра, която се отделя в атмосферата при изгарянето. От началото на 2020 година ЕС въведе регулация, която позволява корабите да използват единствено мазут с ниско съдържание на сяра.

Към момента 21 държави от ЕС, сред които и България, все още произвеждат мазут. Но всички те намаляват производството и най-видимо това е в Италия - от 23,7 хил. килотона през 1990 година до 5,4 хил. килотона през 2020 година и в Испания (от 15 хил. килотона до 2,4 хил. килотона).

Пет са основните производители на мазут в общността - Нидерландия (9 хил. килотона), Германия (6,2 хил. килотона), Италия, Франция (4,3 хил. килотона) и Швеция (3,9 хил. килотона).

България не е сред значимите производители на мазут в ЕС. През миналата година в страната са произведени 258 килотона. Но през 1990 година производството е достигало 2,5 хил. килотона, показват още данните на Евростат.

Страните от ЕС внасят около 15 хил. килотона мазут от трети страни. Основни доставчици са Русия (над 40% от общия внос), Великобритания (16,3%) и Норвегия (11,5%).

Износът на страните от ЕС е в размер на 20 хил. килотона и те са насочени основно към САЩ (почти 20%), Великобритания (16,7%) и Саудитска Арабия (16,6%). Основните износители на мазут от ЕС към трети страни са Нидерландия (29% от износа), Испания (17%) и Белгия (14%).

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
4
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
пълна лъжа, в момента Европа гори мазут за да компенсира липсата на газ за електростанциите

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово