Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕС постигна споразумение 32% дял от енергията да е от възобновяеми източници

Директивата за възобновяема енергия е била затворена вчера, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков

ЕС постигна споразумение 32% дял от енергията да е от възобновяеми източници

Снимка: Архив Ройтерс

След продължителни тристранни преговори по предложението на Европейската комисия за директивата за енергията от възобновяеми източници беше постигнато споразумение. Документът е част от пакета "Чиста енергия за всички европейци", който се разглежда от Съвета "Транспорт, телекомуникации и енергетика" в рамките на първото българско председателство на Съвета на ЕС, съобщи Министерството на енергетиката.

При откриването на международната конференция "Енергийна сигурност на Югоизточна Европа и национална сигурност" зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков информира, че Директивата за възобновяема енергия е била затворена вчера късно вечерта след деветчасови разговори. 

Още по темата

Новата регулаторна рамка предвижда обвързваща общоевропейска цел от 32% дял за енергията от възобновяеми източници, с включена възможност за преразглеждане през 2023 г. Сред основните акценти в приетия документ са: подобряване схемите за подкрепата на ВЕИ, оптимизиране на административните процедури, осигуряване на стабилна регулаторна рамка, повишаване на дела възобновяема енергия в транспорта и отоплението.

По думите на Станков тази директива е насочена изцяло към гарантиране на сигурността на системите чрез въвеждане на допълнителни мощности. Освен това е била поставена обвързваща цел да се постигне 32% от този вид енергия на общоевропейско ниво.

„В началото на тази седмица, по време на Съвета на ЕС в Люксембург, който е бил председателстван от българския министър на енергетиката Теменужка Петкова, е даден и мандат за продължаване на преговорите по пакета "Чиста енергия за всички европейци", посочи Жечо Станков и добави, че са проведени конструктивни разговори по затварянето на досиетата по този пакет.

Той напомни, че във вторник "Булгартрансгаз" и ЕК са преговаряли по темата за създаването и развитието на газоразпределителен център на територията на региона, който ще спомогне за повишаването на енергийната сигурност.

„Приоритет на българското правителство е изграждането на газовата инфраструктурата, което ще даде възможност да постигне  диверсификация на източниците на природен газ", изтъкна зам.-министърът на енергетиката, цитиран от БТА. "По време на представянето на предварителните данни за проучване на газоразпределителен център "Балкан" Европейската комисия е подкрепила българската страна и е гарантирала възможността за развитието на този център.“

Зам.-министърът на енергетиката припомни, че преди две години в експлоатация е бил въведен новият интерконектор с Румъния, който дава допълнителна гъвкавост на доставките.

„България работи и по изграждането на важната газова връзка с Гърция, защото е естествено продължение на Южния газов коридор, но и тя ще даде възможност на доставки на газ от Каспийския регион. Скоро ще се открие и допълнително изградената газова връзка с Турция, която ще даде възможност да реверсивен поток в двете посоки. Освен това вече е подписано споразумение и със Сърбия за изграждането на газовата връзка между двете страни, която трябва да бъде готова през 2022 г“., заяви още Жечо Станков.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 9 месеца
„ЕС постигна споразумение...” ...бла-бла-бла...
А аз съм любопитен, как ще си уравновеси ЕЕС с наличните ресурси. И как ще запази юриемливо ниско ниво на загубите с тяхното непостоянство?

Още от Енергетика
Т. Петкова: Законът за енергетиката гарантира печалбата на малките ВЕИ производители