IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО: Без ТЕЦ Варна България не може да остане енергиен лидер

ЧЕЗ България и енергийното министерство водят преговори за бъдещето на централата

12:02 | 09.11.16 г.
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">ТЕЦ Вар</span><span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">на. Снимка:&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">CEZ Group</em></p>

ТЕЦ Варна. Снимка: CEZ Group

Без ТЕЦ Варна България няма да може да запази своята роля на енергиен лидер в региона, коментира по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) представителят на Енергийния системен оператор (ЕСО) Венцислав Захов. Без тази централа България ще бъде само транзитен център на енергийните потоци в региона, смята той.

Централата е все още част от критичната инфраструктура и военно-временния план на Министерството на отбраната. От началото на 2015 година обаче мощностите са затворени, защото блоковете не отговарят на екологичните изисквания. 

По време на заседанието беше разгледано искане на собственика й - ЧЕЗ България, за разкомплектоване на първите три блока в централата. Според становищата на енергийното министерство и на ЕСО по казуса обаче централата е много важна за енергийния баланс на страната особено през зимните месеци.

Зорница Генова от ЧЕЗ обаче заяви, че централата не е работила от три години и това няма отражение върху сигурността на доставките.

От ЕСО уточниха, че след затварянето на централата са направили множество инвестиции за модернизация на подстанции и на мрежата в региона, за да гарантират електрозахранването на клиентите в региона. Министерството на енергетиката пък настоява пред собственика на централата да бъдат извършени нужните инвестиции, за да заработи отново. 



ЧЕЗ България и енергийното министерство водят преговори за повторното въвеждане в експлоатация на останалите три блока в централата, уточни пред журналисти след заседанието Зорница Генова. На различно ниво разговори ще се водят до края на годината.Тя беше категорична, че няма нарушение на приватизационния договор.

Плановете на ЧЕЗ са да продадат оборудването на първите три блока и със средствата да бъде извършена екологизацията на четвърти, пети и шести блок. От ЕСО обаче препоръчаха част от оборудването на първите три блока - възбудителните системи, да бъдат прехвърлени на останалите мощности, защото са по- модерни.

Зорница Генова не уточни колко ще струва модернизацията на останалите три блока, но идеята е централата да бъде превърната в газова, а това изисква "съществени инвестиции". Ще бъдат изготвени различни сценарии на базата на много фактори - пазар на произведената енергия и т.н. От ЧЕЗ България бяха категорични, че няма да има гарантирани преференциални цени от държавата за централата. "Но в крайна сметка, за да се направи някаква инвестиция трябва да има някаква сигурност за инвеститора как и в какъв времеви хоризонт ще си възстанови инвестицията", допълни още Генова.

Тя обясни, че се водят преговори с държавата и не се обмисля вариант за продажбата на централата.

Първите три блока са морално остарели и не могат да бъдат използвани в централа в Европа, по тази причина едва ли енергийният регулатор ще откаже искането на собствениците на централата, посочи и председателят на КЕВР Иван Иванов. Решението ще бъде взето на закрито заседание в КЕВР, насрочено за 16 ноември.

ТЕЦ Варна осигуряваше мощност за студен резерв, защото само шести блок в централата единствен в страната може да бъде веднага разпален с природен газ и така в системата да бъдат добавени 210 мегавата мощности при кризисна ситуация. Товарът на електроенергия в региона в зимния сезон е около 500 мегавата.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още