IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EVN България предлага 4-процентен ръст в цената на дневната електроенергия

Цената на топлинната енергия от 1 юли да бъде 104,23 лв за мегаватчас, иска топлофикационното дружество към енергийната група

17:41 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компаниите от групата на EVN България са внесли ценови заявления към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за периода от юли 2019 г. до юни 2020 г., като предложението включва поскъпване на древната тарифа с 4 на сто и покачване на цената на нощната енергия със 7,1%, съобщават от дружеството. 

Ако националният енергиен регулатор одобри заявленията, дневната и нощната тарифа за битовите клиенти на EVN в Югоизточна България ще се промени съответно до 0,18719 лв. за киловатчас (без ДДС) за дневна и 0,10948 лв за киловатчас (без ДДС) за енергия, подавана през нощта.

Съотнесено към месечната консумация на едно средно домакинство в Югоизточна България от 200 киловатчаса дневна енергия и 70 киловатчаса нощна енергия, стойността на месечната фактура на това домакинство би се променила с 2,34 лв. с включен 20% ДДС, т.е. от 51,78 лв. на 54,12 лв, посочват от EVN.

Заявлението на мрежовата компания “Електроразпределение Юг” следва параметрите, заложени от КЕВР, което поставя началото на текущия тригодишен регулаторен период, изтичащ през 2021 г.

Заявлението отразява и процента на инфлацията, подчертават от дружеството.

Одобрението на заявените цени от страна на КЕВР ще осигури на компанията краен снабдител EVN България Електроснабдяване разходите, с които да изпълнява лицензионните си задължения за обслужването на над 1,5 милиона клиенти в Югоизточна България.

По отношение на заявлението за цени на EVN България Топлофикация от 1 юли 2019 г. компанията предлага цената на топлинната енергия да бъде 104,23 лв за мегаватчас. (без ДДС).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още