Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

Промяната е следствие от скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна

Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

Снимка: Investor.bg

Рейтинговата агенция Fitch повиши перспективата на дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на Българския енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) от стабилна на позитивна, запазвайки рейтинга на ниво ‘BB’, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Промяната е следствие от скорошната ревизия на перспективата на кредитния рейтинг на България от стабилна на положителна.

Рейтингът на емисиите необезпечени облигации на холдинга остава непроменен на ниво ‘ВВ-‘.

Още по темата

Кредитният рейтинг на БЕХ представлява самостоятелен кредитен профил на компанията от ‘b+’, повдигнат с две стъпки до ниво ‘ВВ’, отразявайки силните връзки със собственика на капитала на компанията – българската държава.

Българският енергиен холдинг има експозиция към въглеродно интензивни дейности чрез своята ТЕЦ, използваща лигнитни въглища, отчитат от рейтинговата агенция. Все пак общият производствен микс на групата е диверсифициран, като по-голямата част от производството е от атомна енергия и водни източници.

Така от Fitch считат, че проблемите, свързани с екологичното, социалното и корпоративното управление, са неутрални по отношение на кредита или имат само минимално въздействие върху него.

В структурата на БЕХ в сектор "Електроенергетика" са четири структуроопределящи компании -  "ТЕЦ Марица изток 2", "АЕЦ Козлодуй", "Национална електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). В сектор "Газ" холдингът управлява "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с 19% от 1 май