IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch ще преразгледа към повишение кредитния рейтинг на БЕХ

Оценката за дружеството вероятно ще се увеличи до "ВВ"

12:14 | 15.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Fitch Ratings ще преразгледа кредитния рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към повишение, съобщава Bloomberg, като се позовава на съобщение на рейтинговата агенция.

В момента компанията оценява дружеството с „ВВ-“.

Решението за преразглеждане на рейтинга на БЕХ е свързано с приетите от рейтинговата агенция нови правила за оценяване на държавни компании, както и скорошното решение за увеличаване на рейтинга на България до „ВВВ“ от „ВВВ-“, пояснява се в съобщението.

Процесът по преразглеждане на рейтинга на БЕХ ще продължи 6 месеца, посочва още Fitch. Очакванията са увеличението да е с една или две стъпки, като най-вероятно новият рейтинг ще е на ниво „ВВ“ предвид и новите критерии за оценка.

Рейтинговата агенция посочва, че БЕХ има доминантна позиция на българския газов и енергиен пазар, тъй като притежава повечето от генериращите енергия активи в България, включително ядрената електроцентрала и редица топло- и водноелектрически централи, най-голямата миннодобивна компания във въглищния сектор, електропреносната и газопреносната мрежа, както и транзитните мрежи за пренос на газ и електричество.

Интегрираната бизнес структура на БЕХ и стратегическите позиции на компанията на вътрешния ѝ пазар я правят сравнима с някои от централноевропейските ѝ конкуренти, например чешката CEZ, чийто рейтинг е А- с негативна перспектива, и полската Polska Grupa Energetyczna (PGE) с рейтинг ВВВ+ със стабилна перспектива.

Fitch обаче подчертава, че БЕХ оперира в много по-волатилна и непрозрачна регулаторна среда.

Като положителни фактори за БЕХ Fitch посочва позитивните очаквания за печалбата на Националната електрическа компания (НЕК) – дъщерно дружество на холдинга, както и значителната държавна подкрепа, на която дружеството може да разчита в случай на ликвидни проблеми.

Според Fitch ликвидността на холдинга е „адекватна“, като очакванията са дружеството да изплати задълженията си по еврооблигациите, чийто падеж настъпва през ноември 2018 г., по-рано през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още