IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ събрал 1,4 млрд. лв. през 2018 г.

С парите на фонда се покриват разходите на НЕК и се предоставят премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на производителите на ВЕИ

13:13 | 09.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Събраните средства във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (СЕлС) през 2018 г. възлизат на 1,396 млрд. лева. Това е посочено в отчета на фонда за миналата година, одобрен от Министерския съвет, съобщи правителственият пресцентър.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи на производителите и вносителите на електроенергия в страната, както и на „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.

Парите от търгове за продажба на квоти емисии парникови газове също постъпват във фонда. От 2018 г. във фонда постъпват и приходи от цената и/или компонентата от цената, чрез която всички крайни клиенти участват в компенсиране на невъзстановяемите разходи на енергийните предприятия или на разходи, произтичащи от наложени им задължения към обществото.

Със събраните средства фондът покрива разходите на „Национална електрическа компания“ ЕАД, произтичащи от функцията й на обществен доставчик. С парите от фонда се предоставят и премии на топлофикационни централи и когенерации, както и на производителите с обща инсталирана мощност 4 MW и над 4 MW по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Разходите за издръжка на фонда през 2018 г. възлизат на 442 хил. лева. За покриване на разходите на НЕК, произтичащи от статута й на обществен доставчик, са изплатени близо 987 млн. лева.

Отчетът на фонда е приет от управителния му съвет през март 2019 г. и е одитиран от Сметна палата, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още