Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Газовата връзка с Гърция се бави още - ще заработи до края на юни 2022 г.

Чрез търг "Булгаргаз" е запазил възможния максимален капацитет, но той е недостатъчен за доставките на азербайджански газ в пълен обем

Газовата връзка с Гърция се бави още - ще заработи до края на юни 2022 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Газовата връзка с Гърция (IGB) ще се забави до юни 2022 година, стана ясно по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което беше обсъдено ценовото заявление на "Булгаргаз" за цената на газа от 1 юни.

КЕВР е дал разрешение за удължаване на срока за въвеждане в експлоатация за "края на първото шестмесечие на 2022 година", коментира председателят на регулатора Иван Иванов по време на заседанието. Искането е било внесено от проектната компания ICGB.

Интерконекторът е необходим, за да може страната да получава газ от Азербайджан в пълен размер, и работата по него трябва да бъде ускорена, коментира от своя страна директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Още по темата

По тази връзка България трябва да получава газ от Азербайджан. Очакваше се тя да бъде завършена до края на годината.

От началото на 2021 година доставките на азербайджански газ са вече налични, но през свободните капацитети на съществуващата връзка Кулата - Сидирокастро. За целта "Булгаргаз" участва в търгове за разпределяне на капацитет в точката Неа Месемвриа, която обаче се използва от Гърция за получаване на газа от Азербайджан.

Българският газов оператор е запазил максимално възможния капацитет в тази точка до Кулата - Сидирокастро. Но количествата са по-малко, отколкото България би получила, ако IGB е в експлоатация - иначе изграждането на новата газова връзка би било безсмислено, посочи Павлов.

"Самият факт, че този проект се строи и е подкрепен от Европейската комисия, финансови институции и други партньори, говори, че той е необходим", каза директорът на "Булгаргаз".

"Булгаргаз" е единственият ползвател на IGB и е резервирал 100% от капацитета ѝ.

Николай Павлов уточни по време на заседанието, че цените на европейските газови пазари продължават да растат в последните месеци, което се дължи на ниските нива на запасите от газ в газовите хранилища на Стария континент. От 30 април до 26 май цената на природния газ в Европа се е повишила с 25%."Това повишение вероятно ще намери проявление и в коригираното заявление, което "Булгаргаз" ще внесе на 1 юни", каза още Павлов.

Директорът на "Булгаргаз" каза още, че в периода 22-29 юни ще има ремонтни дейности по "Турски поток".  Те ще доведат до прекъсване на доставките и недостиг на газ за пазарите на Балканите.

България води преговори с "Газпром" през този седемдневен срок да получаваме газ по алтернативно трасе - през Украйна и Румъния. По това трасе страната ни получаваше газ до края на 2019 година, тоест преди да влезе в експлоатация "Турски поток". 

Това трасе беше алтернатива на доставките при плановите ремонтни дейности на газопровода през 2020 година, припомни още Павлов. "Няма правни и технически пречки отново да се извършват доставки през алтернативното трасе, но преговорите още не са финализирани", категоричен беше той и допълни, че очаква разговорите да бъдат финализирани в края на другата седмица.

"Булгаргаз" води преговори и с алтернативни доставчици за осигуряване на газ през този период. Те обаче ще бъдат на спот цени, които вероятно ще са по-високи.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
4
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Нали имаме договор за ДОСТАВКА?! Защо трябва да преговаряме наново за през украйни или майната си? Тейк ор пей наопаки или съд за неизпълнение на договор. Или БХ не е подписал клауза за неустойки
2
 
2
 
5
khao до: Pyramid
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
още 2014, когато се сдружиха с пеевески и дпс, решението беше взето... никога за мутрата и герб!
4
 
5
 
4
Стоян Петров до: Shadow1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всички следи водят към руското посолство, но не работя в ДАНС за да ти представя доказателства.
0
 
8
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не съм доволен от авторката на статията Деляна Петкова. Бива ли в статията да не напише най-важното - причината за забавянето. В заглавието е сложена уж най-важната новина за статията и изведнъж в цялата статия се говори за какво ли не друго само не и за фокуса й...
4
 
6
 
2
преди 2 месеца
"Газовата връзка с Гърция се бави още - ще заработи до края на юни 2022 г."А аз, си спомням, когато руснаците врътнаха кранчето през 2009-та, как Боко се би в гърдите, колко бързо, щял да построи интерконектора. Изминаха 12 години, а връзката още не работи. Информация, да са върнали парите за несвършена работа, обаче, не си спомням, да съм получавал. Точно, както стана с Томи Дончев и прословутото "електронно правителство".Пак си помислете, дали да гласувате за ГЕРБ.

Още от Енергетика
С 15% се повишава цената на природния газ през август