IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и Турция се договориха за сухопътното продължение на „Турски поток“

Уточнени са основните параметри за строителството на тръбата, която ще доставя газ към Европа

12:04 | 27.05.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трасето на &quot;Турски поток&quot;. <em>Източник: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Трасето на "Турски поток". Източник: "Газпром"

Руският газов гигант „Газпром“ и Турция подписаха протокол за сухопътния участък на газопровода „Турски поток“ за доставки на природен газ за европейските потребители, съобщи енергийното дружество.

„Газпром“ и турската компания Botas са договорили вчера и основните условия и параметри за строителство на този участък.

Подписаните документи ще позволят да се премине съм практическата реализация на проекта. Строителството на сухопътния участък ще се организира от съвместната проектна компания TurkAkim Gaz Tasima A.S., се казва в съобщението.

По-рано стана ясно, че  Турция и Русия са постигнали споразумение за отстъпка в цената на руския газ, доставен през 2015 и 2016 г.

Припомняме, че в края на април „Газпром“ приключи със строителството на първата тръба на „Турски поток“ по дъното на Черно море. Работата по първата секция на газопровода започна на 7 май 2017 година.

Плановете за "Турски поток" предвиждат две тръби - едната за клиентите на "Газпром" в Турция, а втората - за европейските потребители от Южна и Югоизточна Европа.

Един от спряганите варианти за сухопътното трасе на „Турски поток“ е през България - чрез газовия хъб "Балкан". Алтернатива обаче е Гърция - или чрез планирания "Посейдон", или чрез Трансадриатическия газопровод (TAP).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
BobyB
преди 5 години
Маккейн заедно с още двама конгресмени беше зад гърба на руската *** Орешарски, когато онзи с треперещо гласче обяви прекратяването на южния паток. Малко си объркал кой руски слуга къде е участвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 5 години
Писах ти ясно и точно. В случай че се построй Северен поток 2, без да отговаря на изискванията на енергийните пакети на ЕС, може спокойно да ме наричаш ***. "Нас американците" не можеш да ни наричаш прости.тутки, защото отношението ни към Северен е такова каквото беше и към Южен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 5 години
Стефчо, прибери се на завет, защото много силен вятър те вее на бяла кобила качен. Ползи щеше да има ако таксите за преноса нямаше да се изплащат 22 години след построяването на потока. И в случая вина нямаше да носи Путин, защото неговия човек Тимченко щеше да крадне само 30% повече от необходимото(откат) за доставката и заварянето на тръбите. Голямата кражба бе оставена(нагласена) за Прас.чо, който заради това, че ще копае с багерии зарива щеше да грухне два пъти повече пари от същия обект в която и да е друга страна. Това е и единствената причина газопровода да не може да изплати заема с който ще бъде построен за 22 години. Нямам никакви притеснения да тегля една на Маккейн в случай че СП-2 бъде построен без да отговаря на енергийните пакети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 10
Achtung
преди 5 години
Руските самолети не са нарушавали въздушното ни пространство, стига се връзва на кухотевиците на ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
dakl
преди 5 години
С всеки изминат ден става все по ясен размерът на престъплението на целокупният български политически "елит" по отношение на националните интереси на страната. При това положение едва ли би било за някого удивително защото милата ни Родина е практически на последно место в Европа по всички важни икономически показатели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 12
Стефчо
преди 5 години
Стоянчо, я кажи за щетите, които нанесе дедо Макейн на България като спря Южен поток да се посмеем малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 5 години
Извинявам се, щетите бяха за 2 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 22
Стоян Петров
преди 5 години
Ние правим отстъпки на руснаците, те на турците? Предполагам че си спомняте как Газпром прекрати насилствено(а може би срещу комисионна) изгодния за България договор четири години предсрочно. Причиниха ни щети за 2 милиарда евро. Точно същите пари братята ни подаряват на бате Ердо. Сега си задавам въпроса, ако ние бяхме защитили националните си граници и бяхме свалили руските самолети когато те нарушиха въздушното ни пространство, нямаше ли Късия да е сервилен и към нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още