IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са промените, нужни за търговията в рамките на деня на енергийната борса

Новият пазарен сегмент ще позволи на "зелени" производители също да излязат на свободния пазар

15:32 | 31.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е готова с промените в Правилата за търговия с електроенергия, необходими за въвеждането на нов сегмент на енергийната борса - за търговия в рамките на деня.

Промените ще бъдат подложени на обществено обсъждане в сградата на регулатора през следващата седмица, става ясно от съобщение на сайта на КЕВР.

В доклада на работната група на Комисията е записано, че новите правила са изготвени след предложения от заинтересовани лица - от самата енергийна борса (БНЕБ), от енергийни дружества, сред които Националната електрическа компания (НЕК), ЧЕЗ България и EVN България и ЕСО, както и от "Ей Е Ес Гео Енерджи", Българската ветроенергийна асоциация и от сдружение "Хидроенергия".

Мнението на "зеления" сектор всъщност е от съществено значение, защото търговията в рамките на деня ще даде възможност и на тези компании да излязат на борсата.

Търговията с електроенергията в рамките на деня намалява дисбалансите и ще осигури по-голяма гъвкавост при прогнозирането, коментират от КЕВР.

От своето стартиране в началото на 2016 г. енергийната борса у нас търгува по схемата "ден напред", тоест електроенергията по сключените днес сделки се доставя на следващия ден. Това ограничава ВЕИ производителите от излизането на пазара, защото тяхното производство трудно се прогнозира. Търговците пък търпят загуби при възникнали извънредни обстоятелства.

Търговията в рамките на деня ще повиши ликвидността на борсата, което е и един от сериозните проблеми на пазара и либерализацията като цяло. Промяната ще позволи и по-активни действия за обединението с други регионални енергийни борси.

Очакванията са, че до края на ноември енергийната борса ще бъде в състояние да стартира реалните тестове на новата схема за търговия.

За да може да се осъществи това от КЕВР променят някои спорни моменти, които съществуват в правилата, като например прецизиране на разпоредбите около видовете договори и възможните страни по тях, възможност за сключване на сделки от страна на обществения доставчик на борсовия пазар и на крайни клиенти и т.н.

Прецизират се и текстовете, свързани с промяната на доставчиците и на координаторите на балансираща група. Експертите са изготвили още и процедура за случаите, когато се променя собствеността на обекти, регистрирани на свободния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още