Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Готови са първите мерки за смекчаване на ефектите от скъпия ток

Служебният премиер призова за експертен разговор за бъдещето на ядрената енергия у нас

Готови са първите мерки за смекчаване на ефектите от скъпия ток

Стефан Янев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Схема за финансови компенсации на бизнеса заради високите цени на тока е разработена съвместно с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тя ще действа през зимните месеци и ще бъде заложена в Бюджет 2022.

Това анонсира служебният министър Стефан Янев по време на брифинг след разговори между представители на различни институции в Министерския съвет. Той не изключи възможността следващото Народно събрание да прецени, че може да актуализира още веднъж бюджета за тази година и да отпусне компенсациите още тази година.

Актуализацията е нужна, защото механизмът не е заложен в бюджета за тази година и преразпределението на средствата няма как да бъде направена, обясни и финансовият министър Валери Белчев.

Още по темата

"Финансовият ресурс е осигурен от свръхпечалбите на държавните дружества, които произвеждат електроенергия", поясни служебният премиер. Според първите изчисления по механизма ще бъде отпуснати средства в размер на 50 лева за мегаватчас изразходена електроенергия.

Белчев посочи, че за шестте есенно-зимни месеца подкрепата за бизнеса възлиза на 600-650 млн. лева.

По отношение на бита цената на електроенергията, парното и топлата вода в следващите три месеца няма да се повиши, категоричен беше председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи, че външните енергийни пазари са много волатилни и очаква корекция от 1 януари 2022 година. Тя е породена от два фактора - скъпите въглеродни емисии и високите цени на природния газ. 

Министерството на финансите и БФБ ще създаде клирингова къща за Българската независима енергийна борса, която ще работи за балансиране на интересите на участниците на енергийната борса. По този начин ще бъде създаден гъвкав пазар на електроенергия.

Ще бъде създаден още и институция, която ще анализира пазара на въглеродните квоти.

Янев поясни, че се подготвят и дългосрочни договори (36-месечни) за малкия и средния бизнес, което да гарантира, че и малките потребители могат да бъдат защитени от резките изменения на пазара и да имат достъп до изгодни оферти. Идеята е да бъдат предлагани по-малки обеми електроенергия, за да може и малките потребители да се възползват, а не само големите търговци.

Анализирани ще бъдат правилата за работа на енергийната борса, както и работата на енергийния регулатор в частта издаване на лицензи и други контролни функции на пазара.

"Всички тези мерки ще дадат възможност пазарът да бъде по-адекватен", категоричен беше още служебният министър.

Това са само първите стъпки за подкрепа на бизнеса и домакинствата срещу високите цени на електроенергията, уточни още Янев. Той посочи, че тенденцията за поскъпване на енергията е европейска, но цените на тока в България в последните седмици са едни от най-ниските в Европа, на второ място след тези в Полша.

Служебният премиер беше категоричен, че е време да се започне експертен разговор за нуждата от развитие на ядрена енергия. Той призова за началото на този процес под егидата на Министерството на енергетиката.

Служебният енергиен министър Андрей Живков коментира исканията за оставката му заради високите цени на енергетиката като неоснователни, защото цената на електроенергията в България е сред най-ниските в Европа. Страната е постигнала това след включването на допълнителни мощности и ускоряването на ремонтите на мощности. 

Не искам оставката на Андрей Живков, защото той се справя, категоричен беше служебният премиер по време на брифинга.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 3 седмици
Или още по-зле, ще вземат на заем!
0
 
2
 
1
преди 3 седмици
Готови са първите мерки за смекчаване на ефектите от скъпия ток = ще крадът! т.е. ще печатат!

Още от Енергетика
Николай Кискинов: Енергийната икономика е пред колапс