IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждански организации обжалват и новата цена на парното

Жалбоподателите смятат, че решението на КЕВР е в нарушение на закона

22:20 | 13.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Граждански сдружения подадоха иск в Административен съд в София и срещу цената на парното, определена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 7 април 2017 година.

Срещу решението на регулатора са сдруженията „Федерация на потребителите в България“, „Гражданско движение ДНЕС“, както и „Сдружение за правна помощ на потребителите“. Жалбоподател е и частно лице – Максим Митев, става ясно още от иска, публикуван на сайта на Омбудсмана на Републиката.

Преди дни граждански организации, отново с подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, заведоха иск срещу решението на КЕВР за цената на природния газ от 1 април. Именно по-скъпият газ стана причина за преразглеждане на цената на топлинната услуга преди края на регулаторния период.

Така пределните цени на топлофикациите в страната се увеличават с между 17,9% и 37,4%.

Според внесения в съда иск обаче решението на регулатора е незаконосъобразно. То е издадено в нарушение на административнопроизводствените правила, противоречи с материалноправните разпоредби и не съответстват с целите на закона.

Жалбоподателите смятат, че в КЕВР са нарушили членове от Административно-процесуалния кодекс (АПК) като не са съобразили всички факти и доводи и са взели решението при липса на откритост и пълнота на информацията в производството. Организациите са на мнение, че регулаторът е нарушил изискването в АПК да се въздържа от актове, които могат да причинят вреди, явно несъизмерими с преследваната цел.

В жалбата е посочено още, че решението за новите цени на парното не са мотивирани.

Във внесения в съда документ присъстват и изчисления на граждански организации за цената на парното в София. Те са част от аргументацията в жалбата и показват, че поскъпването на парното в столицата не следва в същия размер темпът на повишаването на цената на газа в последните месеци.

Гражданските организации коментираха този аргумент по време на открито заседание в КЕВР. Тогава експертите на регулатора бяха категорични, че корелацията между двете цени не е пряка, макар че газът е основната суровина и съответно – основен разход, в дейността на топлофикациите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още