Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Гръцката DEPА спечели търга на „Булгаргаз“ за доставка на синьо гориво

Българското газово дружество за първи път проведе търг за газ, който не е по дългосрочния договор с Русия

Гръцката DEPА спечели търга на „Булгаргаз“ за доставка на синьо гориво

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор за доставка на газ с гръцката компания DEPА, след като успешно приключи първата процедура за закупуване на синьо гориво, което не е по дългосрочния договор с Русия.

На проведения търг бе поставено условието горивото да е на по-ниска от утвърдената от КЕВР цена за второто тримесечие на 2019 г. То ще бъде съхранено в хранилището в Чирен, съобщи компанията. 

Още по темата

На търга бяха получени оферти от три компании – държавната газова компания на Гърция DEPА S.A., българския търговец на газ "Дексиа България" ООД и холандската KOLMAR NL B.V., специализирана в търговията с петрол и втечнен природен газ.

Предложените цени и на трите компании са били по-ниски от доставната цена по дългосрочния договор с основния доставчик за второто тримесечие на 2019 г. и са класирани така:

Първо място: DEPА S.A., Гърция – с произход на газа вътрешната система на Гърция;

Второ място: "Дексиа България" ООД – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция;

Трето място: KOLMAR NL B.V. – с посочен произход на газа: втечнен природен газ от Терминала в Ревитуза, Гърция.
"Булгаргаз" ЕАД ще сключи договор с класирания на първо място участник - DEPА S.A. , предложил най-ниската цена за доставка.

Според съобщението българските потребители ще се възползват от новата по-ниска доставна цена през есенно-зимния период на 2019-2020 г., когато закупените на търга и съхранени количества в размер на 1,5 млн. MWh ще бъдат доставени на крайните битови и индустриални клиенти.

Това е първата тръжна процедура, която "Булгаргаз" ЕАД обявява за покупка на природен газ.

„Проведеният търг беше открит, прозрачен, с ясно разписани и конкретни изисквания към участниците. Възможност за участие имаха всички търговци, утвърдени в световен мащаб на пазара на природен газ, включително и в региона на Югоизточна Европа. Беше проявен изключителен интерес от страна на много търговци“, казва дружеството.

Търгът е проведен след анализ на спот пазара на природен газ в Европа през 2019 г. и на традиционните дългосрочни, петролно индексирани договори. Анализът показал, че са налице възможности за доставки на по-ниски цени от действащите у нас.

За първи път през последните две години от началото на 2019 г. спот цените бележат рекорден спад и достигат нива, по-ниски от цената по дългосрочния договор на "Булгаргаз" ЕАД, уточнява дружеството.

Основните фактори в този период са следните:

Сравнително топлата зима в Западна Европа и спад в търсенето на природен газ;

Рекордно високите нива на запасите в газохранилищата в Европа;

Значителни количества LNG, подадени към Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар.

Количествата, обявени в тръжната процедура, ще бъдат съхранени в газохранилището "Чирен", в изпълнение на Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент 994/2010 г. на ЕС.

За точка на доставка е определена Виртуална търговска точка (ВТТ), за да се даде възможност газът да бъде доставян от всички възможни съседни страни и газови връзки. Разходите за капацитет на входна точка България и разходите за пренос до ВТТ са за сметка на търговците, участвали в търга.

Дружеството продължава внимателно да следи динамиката на цените на природния газ, се допълва в съобщението.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
3
 
13
преди 1 година
Няма профилна снимка
Без да искам изпратих нередактиран пост. Съжалявам. Сега по същество. да има договор за доставка през интерконектора през Турция но количеството е символично, започнала е доставката SOON и още по-скоро приключва. Тъпанарий, може да съм лаик в темата, но много чета и много знам.

"Очакванията са, че гръцката страна няма да поднови договора за доставка с Botas, който изтича през 2021 година, тъй като TAP трябва да заработи през 2020 година и по него ще идва газ директно от Азербайджан. DEPA вече има споразумение за доставката на 1 млрд. куб. метра газ годишно по газопровода."

Наистина си тъпанарий. Чети повечко за да знаеш, а не само да приписваш!
0
 
3
 
12
Стоян Петров до: michaelis12
преди 1 година
Няма профилна снимка
Тъпанарий, аз ти преведох, че има договор за доставка на само 750 млн куб метра, което си е символично количество и мисля . И ти обясних, че рушнясите, въпреки че трасето през Гърция е илядо километра по-далеч същата газ дет минава през България я купуват с 20 ли 30 ли беше долара по-евтино от нас.
3
 
20
 
11
michaelis12 до: fon
преди 1 година
аха да добре, а той от къде е внесен щот в гръцката страница ясно и конкретно пише че ГЪРЦИЯ НЕ Е ПОРИЗВОДИТЕЛ НА ГАЗ Малоумний ..... :))
5
 
20
 
10
michaelis12 до: Стоян Петров
преди 1 година
Тъпанарий аз преписах от гръцката им държавна страница кво внасят, тва че вие със Сифона не мое четете аз ко да напрая ?!? амомичето акъла и е нема и 5 стинки за тва само мое да преписва и тва ше и остане .... :))
6
 
27
 
9
Mavi Goz до: fon
преди 1 година
"Значителни количества LNG, подадени към Западна Европа, в резултат на излишъци на азиатския пазар..."

А когато сняг забръска, разчитайте на излишъците на азиатския пазар... и на същите цени... И ше имате през декември и януари точно торкова газ, колкото и ток от слънчевите ви плочки... бе съвсембез главо... :lol:
Иначе можете да факате лопатите и да копате хранилища, та сега да ги заредите за зимата с излишъците на тоя-оня на тънкаж, щот и те немат ни какво да го правят, ни къде да го държат... И ше цъфнете... ;) :lol:

Още от Енергетика
В сряда започва проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон