IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Хидроенергия“: Изменението в Закона за водите ще защити инвестициите във ВЕЦ

Промените са необходими, тъй като вече има работещи ВЕЦ, които предстои да останат без разрешителни за водоползване заради някои текстове от чл. 118

15:38 | 11.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="font-family: ">Водноелектрическа централа на язовир &quot;Копринка&quot;.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Водноелектрическа централа на язовир "Копринка". Снимка: БГНЕС

Предлаганите изменения в Закона за водите целят недопускане на дискриминационно отношение към  придобити по съответния законов ред права за водовземане, като целта е да се позволи на 43 вече работещи водноелектрически централи (ВЕЦ) да продължат да произвеждат възобновяема енергия, посочват в свое становище от асоциация „Хидроенергия“.

Промените са необходими в спешен порядък, тъй като вече има работещи ВЕЦ, които предстои да останат без разрешителни за водоползване поради недобре разписаните текстове на чл. 118 от Закона за водите и слабата оценка на въздействието, която е правена при въвеждане на тези текстове, подчертават от асоциацията. 

Според „Хидроенергия“ заради характера на действащата разпоредба на е въведената забрана за водовземане  за всички производители на електрическа енергия от ВЕЦ, въведени в експлоатация след 09.08.2010 год., без значение дали водните централи за придобили правата си законосъобразно преди 09.08.2010г., когато такава забрана не е съществувала. По този начин, към днешна дата, в обхвата на забраните попадат 43 работещи ВЕЦ (по експертна оценка реализираните инвестиции възлизат на стойност между 50 и 100 млн. евро), които са реализирани законно в изпълнение на политиките на Европейския съюз (ЕС) за декарбонизация на енергийните сектори и икономиките чрез повишавана на дела възобновяема енергия в общата енергийна консумация.

Според становището на асоциацията вече има работещи ВЕЦ с откази за подновяване на разрешителните за водовземане с общ мотив – противоречие с текста на чл. 118ж. Отказите са обжалвани в съда, а при неуспех на обжалвания на практика съответните централи трябва да спрат работа, дружествата да обявят несъстоятелност, а тези ВЕЦ да бъдат разрушени.

Предлаганата промяна е насочена към защита на реализирани инвестиции за изграждането на ВЕЦ и на придобити по законов ред права и настояваме за намиране на устойчиви решения, които да създават сигурност в инвеститорите, че реализираните инвестиционни проекти, за които държавата е издала надлежни административни актове, няма да бъдат разрушени поради ретроактивни изменения в действащото законодателство или неговото тълкуване, посочват от „Хидроенергия“.

От асоциацията припомнят, че ВЕЦ представляват основната технология, чрез която България изпълнява европейските цели за дял на ВЕИ в крайното брутно потребление. Енергията от ВЕЦ представлява приблизително 60% от възобновяемия микс в страна при най-нисък разход за обществото спрямо всички други ВЕИ технологии. В сухи години, като 2019г., при ограничена работа на ВЕЦ България е застрашена дори да не изпълни и настоящата цел за дял на ВЕИ в брутното енергийно потребление, а тези цели тепърва предстои да се повишават драстично след 2020 г.

Елиминирането на тези инвестиции ще доведе до огромни искове срещу българската държава, като същевременно ще изгубим ценни вече работещи инсталации за възобновяема енергия. Това в никакъв случай не е в интерес на обществото, предупреждават от „Хидроенергия“.

Според асоциацията е недопустимо да бъдат елиминирани вече работещи инсталации за възобновяема енергия на фона на предизвикателствата, пред които България се изправя, като европейската „Зелена сделка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още