IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Постигнахме неочаквано ниска цена на електроенергията

Сред причините за това е платформата за дългосрочни договори, твърди експертът

22:49 | 02.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постигнахме неочаквано ниска цена на електроенергията на енергийната борса, заяви в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, коментирайки либерализацията на енергийния пазар в България. 

За разлика от Румъния и Гърция реализираната цена е доста по-ниска, коментира още той. По думите му една от причините е, че платформата за дългосрочните договори, по която се сключват над 85% от сделките, е за такива, сключвани пряко между производител и търговци или крайни снабдители. 

„Очаквам в най-скоро време да се отвори на борсата и търговията по дългосрочни договори. Големите производители на електроенергия ще се сблъскат с основните търговци износители на електроенергия и крайни снабдители. Това ще бъде представително за цената на електроенергията на българския пазар.“  

По думите на Хиновски през лятото има по-висока консумация и по-голям износ на ток за Гърция от България. 

Износът е спаднал с 46% на годишна база поради няколко причини. Първата е, че НЕК ограничава до голяма степен износа на енергия от ВЕЦ-овете поради съображения за запазване на водни резерви, очаквайки спад на потреблението през април и май, което всяка година води до криза.

Втората причина се дължи отчасти на спада на потреблението в Гърция поради икономически съображения, и отчасти в Турция, заяви Иван Хиновски.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Тврърде "голямо" постижение като се имат в предвид цените на енергията на световните пазари!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още