IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И индустриалната търговска банка на Китай иска да финансира АЕЦ „Белене“*

Плановете на правителството са да започне процедура по приватизация на проекта за втора ядрена централа

11:16 | 14.12.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Индустриалната търговска банка на Китай иска да финансира проекта за втора ядрена централа АЕЦ "Белене", съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Днес представители на банката са се срещнали с премиера Бойко Борисов, вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Борисов е подчертал условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. 

Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия.

Препомняме, че Националната електрическа компания (НЕК) заплати на „Атомстройекспорт“ сумата от 601 млн. евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании. Руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) също прояви интерес към участие в проекта за втора ядрена централа у на при същите условия - проект на пазарна основа, без държавни инвестиции и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия.

Плановете на правителството са да започне процедура по приватизация на проекта за АЕЦ "Белене". Според спекулации досега има интерес от двама западни инвеститора, един от които е френската EDF.

Министерският съвет възложи на министър на енергетиката в тримесечен срок да направи технико-икономически и правен анализ за възможностите за изграждане на атомна централа на площадката в Белене", но изцяло на пазарен принцип. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова след заседанието на кабинета, допълва Dnes.bg.

Проектът трябва да е без пряко и косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без задължение за изкупуване на електроенерията, уточни тя.

В този анализ трябва да има вариант активите и пасивите на НЕК, свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което по-късно да може да бъде приватизирано. С такова решение се защитава публичния държавен интерес, защото НЕК получи пари за да си плати задълженията и тези пари трябва да бъдат върнати на държавата, каза министърът на енергетиката.

Петкова каза още, че с ръководството на БАН е обсъдено възможностите на Академията да работи за създаването на стратегия и анализ за развитието на енергетиката и Българският енергиен холдинг ще възложи на БАН такава задача.

Относно заявения интерес от Индустриалната търговска банка на Китай към проекта Петкова каза: „Мисля, че този инвеститорски интерес трябва да бъде проверен“. Тя припомни, че има и други инвеститори, които се интересуват от проекта за атомна централа в Белене.

По думите й в една процедура, на която ще се явят всички желаещи, ще може да се провери реалният инвеститорски интерес.

Министърът каза, че изграждането на ядрена централа с частен капитал не е изключение в световната практика. Това обаче не означавало, че държавата ще абдикира от своите функции и няма да следи за безопасността.

Държавата ще присъства на всеки един етап от развитието на един такъв проект чрез своите регулаторни органи“, коментира Петкова.

На въпрос кой енергиен министър ще отговаря за финалните резултати от този анализ, след като тя е в оставка, Петкова каза, че следващият.

* Допълнена с позцията на Теменужка Петкова

Вижте още по темата във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
alphaomega
преди 7 години
Кратка история на българската енергетикаАмериканците ни изклатиха.......със техните скъпи и мръсни централи на въглища.Европейците ни изклатиха като ни наложиха акцизи върху горивата и ни задължиха да плащаме двойно и тройно по високи цени за зелената енергия.Също ни изклатиха когато техните корпорации приватизираха пазара на ел. енергия на безценица.Руснаците ни изклатиха със АЕЦ белене..... и продължават на ни клатят поради факта че са абсолютен монополист при вноса на суров петрол (Лукойл).Само китайците не са ни клатили досега. Ама за всяко нещо си има първи път......А ние като нация сме доказали че много обичаме да ни клатят.......който мине от тук е добре дошъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Американците не знам дали успяха да прогонят руснаците от България, но китайците ще го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Това ми звучи доста профански. АЕЦ "Белене" какво е? Фирма, проектна компания? Подозирам, че зад тия изявления пак стоят вездесъщите наши "отговорни капиталисти", нагушили се с народни парици, и сега се чудят какво още да отиграят в България. АЕЦ "Белене" трябва да остане държавна собственост, защото е елемент на националната ни сигурност. Но напоследък много станаха примерите за това как днешните властващи безсрамно търгуват с националните ни интереси. Та и това едва ли е изключение от правилото. Сега китайски, преди бяха "американски", и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
bulgarian lev
преди 7 години
Да видим сега кво ще измислят корумпираните мастити за да провалят работата. *** които ги интетесува само кво ще потъне в джобчето определят инвеститорските ходове на държавата, посветени в нещата та чак искри излизат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 7 години
финансира или инвестира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още