IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И железопътните превозвачи се оплакаха от скъпия ток

От бранша поискаха подкрепа от държавата

15:18 | 23.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Високите цени на електроенергията заплашват с фалит железопътните превозвачи, предупреждават от Асоциацията на предприятията в железопътния превоз в писмо до служебното правителство, парламентарната комисия по енергетика и климат и до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В писмото, копие от което е изпратено и до медиите, от бранша се оплакват от несигурността на енергийния пазар у нас и настояват за подкрепа от страна на държавата в годината, обявена от ЕС като година на железопътния транспорт.

След краткото успокоение в края на миналата седмица, цената на електроенергията в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) отново скочиха на ниво над 200 лева за мегаватчас.

По-рано днес (23 август) от КонтурГлобал съобщиха, че годишният планов ремонт на мощности вече е приключил и централата може да работи на пълна мощност. Държавната електроцентрала в Маришкия басейн работи с пет от осемте си блока.

Работодателските организации се оплакаха преди седмици, че от началото на август има изкуствено създаден дефицит на енергийната борса у нас, което води до съществено увеличение на цените. На 4 август цената на базовата електроенергия на БНЕБ достигна ниво от малко над 330 лева за мегаватчас, което и беше най-високата цена за Европа в този ден.

Депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) Мая Манолова съобщи в парламента, че има сигнал от АЕЦ "Козлодуй" за непазарно поведение на четири търговски дружества на борсата. От КЕВР също проверяват за нарушения на европейския регламент REMIT. 

Заради високите цени енергийното министерство препоръча на ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2" да включи допълнителни мощности. Според служебния министър Андрей Живков управлението на държавната централа не е пазарно и е трябвало допълнителните блокове да бъдат разпалени по-рано.

От ведомството поясниха още, че някои от мощностите в Маришкия басейн са в планов ремонт и се очаква да заработят на пълна мощност до края на месеца.

ТЕЦ "Марица Изток 2" сви много своето производство в последните години след повишаването на цената на въглеродните емисии на европейските пазари. Така електроенергията, която произвежда централата се оскъпява съществено, но според оценки на КЕВР при нива от около 200 лева за киловатчас, въглищната централа ще работи на печалба.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" съобщи още и за реализацията на проект за повишаване на нивото на сероочистване. Работата по него започна през юни и приключи преди дни, а стойността му е 10 млн. лева.
Така централата вече работи спрямо последните европейски стандарти за енергийни мощности, влезли в сила на 17 август. С модернизацията КонтурГлобал вече улавя над 97% от серните оксиди, допълват още от централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още