Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ядрен експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне четири пъти

Изграждането на подземно хранилище за високо радиоактивни отпадъци ще струва около 4 млрд. евро, а може би и повече, прогнозира проф. Георги Касчиев

Ядрен експерт: С АЕЦ ”Белене” енергията ще поскъпне четири пъти

Снимка: Архив Ройтерс

АЕЦ ”Белене” означава четири пъти по-скъпа енергия от тази на АЕЦ „Козлодуй“. Това прогнозира експертът  по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев по БТВ.

Още по темата

„Друга негативна последица от осъществяването на АЕЦ "Белене" е, че и сега имаме свръхизлишък на мощности. За да влезе на пазара, трябва да се изключат част от мощностите и затова ТЕЦ „Марица Изток“ 2 ще фалира до една година, коментира той. – Друга опасност е, че трябва да се подготвим за авария, защото районът на новата ядрена централа е в високо сеизмичен район. Премълчава се и дали бетонната площадка под АЕЦ "Белене" не е пропукана от голямото наводнение в района."

Проф. Касчиев предупреди, че отработените ядрени отпадъци от АЕЦ „Козлодуй“ продължават да се струпват в района на централата, която се превръща в едно ядрено бунище, като то започва да носи рискове за националната сигурност.

"Сумата, която беше предвидена за извозването на тези отпадъци и отработването им в Русия, са изхарчени. Така пред бъдещите поколения остава задачата да платят милиарди, за да се справят с този проблем", разкри специалистът.

Георги Касчиев обясни, че според изискванията на националната стратегия за управление на радиоактивните отпадъци поне 50 тона тежко радиоактивни метали трябва да се изнасят всяка година от площадката на работещата ядрена централа.

Експертът посочи, че след изваждането на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) от реактора то се слага в охлаждащи басейни и след три-до петгодишен престой там се премества в междинно хранилище, където може да остане до 50 години.

„След това силно радиоактивният отпадък би трябвало да се преработи като се отделят плутоният, уранът и високоактивните продукти на деленето. Последните се смесват с разтопено стъкло и се затварят херметично в метални контейнери. След това те би трябвало да бъдат погребани завинаги в подходящи специални подземни хранилища“, обясни тънкости по съхранението на отработеното ядрено гориво ученият.

Той припомни, че до 1989 г. използваното в България ядрено гориво е било връщано в Съветския съюз. Година по-късно в АЕЦ "Козлодуй" се изгражда хранилище за съхранение на ОЯГ под вода. „Работещите тогава шест ядрени блока годишно генерират около 90 тона тежки радиоактивни метали (ТМ) в ОЯГ и с времето хранилището започва да се запълва и затова се възобновява практиката за извозване на използваното гориво в Русия, където след остъкляването му, тя да започне да ни го връща за погребване след 2025 г., разясни ядреният експерт. – Това означава да се изгради подземно хранилище за високо радиоактивни отпадъци (РАО), чиято цена е около 4 млрд. евро, а може би и повече.“

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
0
 
10
khao до: Императорът
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
А защо не с парите за развъждане на гнуснявият Хелекторат
---
защото такива пари няма, тъъъпако. но виж парите от продажбата на бгпаспорти може да помогне малко, само джамбаза да реши да ги сподели
3
 
3
 
9
Sakamano до: Императорът
преди 1 месец
И да не е 4 пъти, два пъти със сигурност! Междувременно, токът от ВЕИ продължава да поевтинява. А докато бъде построена централата (с морално остарели ядрени реактори), вероятно вече ще има комерсиални термоядрени технологии.
8
 
9
 
8
преди 1 месец
Инвесторът, още със заглавието лъжете !!! Токът от Белене ще е по-скъп 4 пъти - ама не от средното за страната, но от токът от АЕЦ Козлодуй. Защо не го сравните с токът от "американските" ТЕЦ или от фотоволтаиците - щото не ви отърва, нали? Вие журналистчета ли сте или манипулатори, политически клакьорчета?
3
 
6
 
7
преди 1 месец
А защо не с парите за развъждане на гнуснявият Хелекторат, който отново и отново преизбира герберастката *** - същите ония, с които бойкоборисов се гушка? За твое сведение ежегодната им издръжка е над 3.5 милиарда - тоест на всеки 4 години те изяждат и изпиват една АЕЦ !!!
4
 
6
 
6
преди 1 месец
Няма как да ги включат, защото те не просто са изключени, но умишлено самите реактори са надълбани така, че да не могат да се задействат никога вече !!! Пръмова трябва да бъде съдена за държавна измяна и разстреляна като мръсно пце !!!

Още от Енергетика
Енергийният министър смени ръководството на "Български енергиен холдинг"